Έμπολα: Παρασκευάστηκε εμβόλιο από Ρώσους

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, την παραμονή της συνάντησής της με τη Δρ. Μάργκαρετ Τσαν, τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Ρωσίδα υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκοβορτσόβα, ανακοίνωσε πως η χώρα της κατάφερε να παρασκευάσει ένα «πολύ αποτελεσματικό» εμβόλιο για τον ιό Έμπολα.

Πρόσθεσε ότι οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου «GamEvac-Combi» θα ξεκινήσουν φέτος στη Γουινέα. «Οι φάσεις 1 και 2 έγιναν στη Ρωσία σε εθελοντές και έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν πολύ αποτελεσματικό», δήλωσε η Σκοβορτσόβα.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια εκπρόσωπος του ΠΟΥ, απάντησε ότι ο Οργανισμός γνωρίζει ότι οι «οι ρυθμιστικές αρχές της Ρωσίας έχουν πατεντάρει ένα εμβόλιο κατά του Έμπολα. Ο ΠΟΥ επιθυμεί διακαώς να μελετήσει τα δεδομένα που αφορούν την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του εμβολίου». Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο είναι «πολύ ασφαλές» και ότι παρατηρήθηκαν μόνο δευτερεύουσες παρενέργειες, όπως πονοκέφαλος και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι υπεύθυνοι των δοκιμών που βρίσκονται επίσης στη Γενεύη είπαν ότι μετά τη χορήγησή του, τα αντισώματα αυξήθηκαν σημαντικά. Σχετικά με την τιμή του εμβολίου στο εμπόριο οι Ρώσοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις παραγγελίες.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις