Έτοιμα προς πλειστηριασμό 10.000 ακίνητα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στο μικροσκόπιο έχουν βάλει οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια των στρατηγικών κακοπληρωτών, τα οποία ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, κυρίως επιχειρηματικά αλλά και στεγαστικά, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Πρόκειται για ακίνητα-φιλέτα, τα οποία λόγω της θέσης τους προσελκύουν το ενδιαφέρον αγοραστών. Την ίδια εικόνα δίνουν και για τα ακίνητα-εγγυήσεις που καλύπτουν επιχειρηματικά δάνεια στρατηγικά κακοπληρωτών.

 

Το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών απασχόλησε τις συζητήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα  η Ντ. Νουί με τον Γ. Στουρνάρα και τους τραπεζίτες. Η επικεφαλής του SSM, χτύπησε καμπανάκι για τα «κόκκινα» δάνεια ενώ ενημερώθηκε και για το «μπλόκο» στους πλειστηριασμούς, ζητώντας να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ώστε και οι τράπεζες να έχουν έσοδα από τις πωλήσεις αλλά και να σταλεί το μήνυμα της αυστηροποίησεις σε όσους αδιαφορούν στα συνεχή καλέσματα για διευθέτηση των δανείων τους ή των οφειλών τους στο Δημόσιο.

Με βάση τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία των τραπεζών, το ποσοστό των στρατηγικά κακοπληρωτών ανέρχεται στο 25% του συνόλου των κόκκινων δανείων, δηλαδή 1 στους 4, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική εκτιμά ότι είναι 1 στους 6.

Ωστόσο, ενώ τα 10.000 ακίνητα είναι έτοιμα, η αναστολή των πλειστηριασμών έχει μπλοκάρει τη διαδικασία, αν και η δραστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των στρατηγικά κακοπληρωτών αποτελεί βασική δέσμευση των ελληνικών τραπεζών. Ως εναλλακτική προτείνεται η λύση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι θα διεξάγονται μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργεί στα πρότυπα της πλατφόρμας που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ για να κάνει τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις