Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μήνυμα στην Τουρκία για την προκλητική ρητορική της έστειλε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, αλλά και στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, που αν και έχει ξεκολλήσει, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους. Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση σε ότι αφορά το δίκτυο διακινητών και ειδικά στην κεντρική Μεσόγειο. Δεν έχουμε πολλούς διαφορετικούς κορμούς διακίνησης και είναι απαραίτητες οι δράσεις στην περιοχή. Παρουσίασα τις μεγάλες δυσκολίες αλλά και προσπάθειες των ελληνικών αρχών στο θέμα αυτό. Ζήτησα να υπάρξει άμεσα περαιτέρω ενίσχυση προσωπικού. Σε ότι αφορά τα δυτικά Βαλκάνια επισήμανα τις μεγάλες ανησυχίες μας για τις εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως την άνοδο του εθνικισμού.

Αναφέρθηκα επίσης και για την προκλητική ρητορική και στρατιωτική δραστηριότητα των Τούρκων στην περιοχή του Αιγαίου. Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Διατηρεί ανοικτούς διαύλους με όλες τις χώρες, αλλά θα παραμείνει ακλόνητη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία πρέπει να είναι καταλάβει πως πρέπει να υπάρξει ο απαραίτητος σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο.

Τέλος, σε ότι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να γίνει η απαραίτητη συζήτηση και να ανοίξουμε όλοι τα χαρτιά μας. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους αλλά και μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να μην μιλάμε όχι για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αλλά για την Ευρώπη των πολλών επιλογών. Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι επειδή κάποιοι θέλουν a la carte Ευρώπη. Προτεραιότητα είναι η συζήτηση για την μετεξέλιξη της Ευρώπης», αναφέρθηκε στη Συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις