Αλέξης Τσίπρας: Τα σύνορα δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται

Δεν υπάρχουν σχόλια

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα, δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, αναφερόμενος στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι το βασικό στοιχείο ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από αυτό», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Καλό θα είναι, λοιπόν, να σταματήσουν αυτές οι αμφισβητήσεις και οι απαράδεκτες αξιώσεις που δεν προσφέρουν τίποτε περισσότερο από το να υπονομεύουν την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, όχι μόνο μεταξύ αλλά και στην ευρύτερης περιοχής. Τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Και ας μην έχει κανείς αυταπάτες για την αποφασιστικότητα μας να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα σύνορα, λοιπόν, δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται. Η ιστορία, όμως, μπορεί να επανακαθοριστεί και να αποκλίνει από την προδιαγεγραμμένη πορεία. Μπορεί να αλλάξει είτε προς όφελος των λαών είτε και εις βάρος τους»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «απαράδεκτη ενέργεια» την αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και αφού παρατήρησε ότι η Ελλάδα εργάζεται για την ειρήνη και τη συνεργασία, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος επισκέφθηκε τρεις φορές την Τουρκία μέσα σε ένα χρόνο, σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τη συνεργασία της, τον διάλογο προς όφελος και των δύο λαών μας στην περιοχή. Αν οι γείτονες μας, λοιπόν, το επιθυμούν, επιθυμούν το ίδιο, ο ιστορικής σημασίας αυτός δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός, όπως ανοιχτός θα παραμείνει και ο ιστορικής σημασίας δύσκολος αυτός δρόμος που θα επιτρέψει σε όλο τον κυπριακό λαό να πάρει τη μοίρα στα χέρια του».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι με την Τουρκία στο προσφυγικό και να συνεχίσει η εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό επισήμανε ότι η ελπίδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί παρά το γεγονός ότι δεν στέφθηκαν με επιτυχία οι συζητήσεις στην Ελβετία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως νέος μεγάλος εθνικός στόχος είναι «η μείωση της ανεργίας, να φέρουμε δουλειές και εργασία και αυτό περνάει μέσα από τη δίκαιη ανάπτυξη».

Η παραγωγική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέας είναι καθοριστικής σημασίας, ανέφερε επισημαίνοντας πως ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας είναι βασικός για τη στήριξη και την αναβάθμιση της τοπικής ανάπτυξης και τα συνεργατικά σχήματα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Για το κυπριακό ανέφερε πως η Κύπρος δεν χρειάζεται ξένους στρατούς και εγγυητές υπογραμμίζοντας πως η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί. Στηρίζουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτή την προσπάθεια. Ο κυπριακός λαός δικαιούται να ζει σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς κατοχή και εγγυήσεις.

Τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Τα σύνορα δεν επανακαθορίζονται και τόνισε πως η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών είναι απαράδεκτη.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις