Ανακωχή κυβέρνησης – Εκκλησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Οι παρεξηγήσεις λύθηκαν: Αυτό ήταν το μήνυμα που βγήκε από τη συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου, με την παρουσία Φίλη και Καμμένου, μήνυμα που επανέλαβαν άλλωστε τόσο ο αρχιεπίσκοπος, όσο και οι δύο υπουργοί, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου. Παράλληλα, και οι τρεις μίλησαν για συνάντηση σε «καλό κλίμα», ενώ έστειλαν και μήνυμα ενότητας Εκκλησίας-Πολιτείας.

Όσον αφορά το μείζον θέμα των Θρησκευτικών, για το οποίο άλλωστε ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε τη συνάντηση, συμφωνήθηκε πως το μάθημα θα γίνει φέτος με τα παλιά βιβλία. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Φίλης, τα Θρησκευτικά θα διδάσκονται βάση των νέων προγραμμάτων, καθώς «είναι ευθύνη της πολιτείας αυτό, δεν αποφασίζει κάποιος άλλος».

Από τη μεριά του, ο Ιερώνυμος δεν έκανε αναφορά στο νέο πρόγραμμα, αλλά επέλεξε να τονίσει ότι «θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία» και πως «αρχίζει εκ νέου συνεργασία για τη μορφή των Θρησκευτικών». Άλλωστε και ο υπ. Παιδείας ανέφερε ότι «θα ξαναδούμε το θέμα των βιβλίων του χρόνου και τότε θα υπάρχει και ένας νέος γύρος συζητήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους».

Μαξίμου: Υπήρξε γόνιμος διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις

Υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις ανάφερε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού. «Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ιερώνυμος: Λύθηκαν όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν

«Έγινε μια συνάντηση, είπαμε, μιλήσαμε, ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις, και ο διάλογος για τα Θρησκευτικά πώς θα γίνει. Θα συνεχίσουμε σε συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας. Όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν, λύθηκαν», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Αρχίζουμε συνεργασία από την αρχή για τη μορφή των Θρησκευτικών. Θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία και η προσπάθεια των διορθώσεων θα γίνει από τώρα κι μέχρι να γραφούν τα καινούργια βιβλία θα χρησιμοποιηθούν τα σημερινά», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος, ενώ πρόσθεσε πως δεν συζητήθηκε το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Καμμένος: Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες

«Πολύ ευτυχής», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος και έκανε λόγο για έναν πολύ γόνιμο διάλογο.

«Εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν, ο διάλογος συνεχίζεται», τόνισε και συμπλήρωσε πως «Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες».

«Όλα θα είναι κάτω από συζήτηση», συνέχισε, ενώ σε ερώτηση για τα προγράμματα σπουδών, διευκρίνισε ότι «τα βιβλία είναι τα ίδια, δεν έχει αλλάξει κανένα βιβλίο».

Φίλης: Τα νέα προγράμματα στα Θρησκευτικά θα εφαρμοστούν

«Τα νέα προγράμματα στα Θρησκευτικά θα εφαρμοστούν», ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αλλά υπογράμμισε πως η συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με την ηγεσία της Εκκλησίας έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

«Το κλίμα στην αποψινή συνάντηση ήταν πολύ καλό. Άρθηκαν οι παρεξηγήσεις που είχαν δημιουργηθεί. Για το θέμα των Θρησκευτικών συμφωνήσαμε πως για εφέτος θα εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα. Είναι ευθύνη της πολιτείας αυτό. Δεν αποφασίζει κάποιος άλλος. Νέα βιβλία δεν υπάρχουν. Είναι τα περυσινά. Θα ξαναδούμε το θέμα των βιβλίων του χρόνου και τότε θα υπάρχει και ένας νέος γύρος συζητήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους», τόνισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε δογματική αντίληψη. Θέλουμε τον διάλογο. Σέβομαι με τον Αρχιεπίσκοπο και μίλησα σε καλό κλίμα με εκείνον. Πάντοτε υπάρχει διάλογος με την εκκλησία».

Τέλος ο κ. Φίλης επισήμανε πως «δεν ήρθαμε εδώ απόψε για να αλλάξουμε απόψεις ο ένας στον άλλο αλλά για να βρούμε ένα κοινό τόπο για το καλό της πατρίδας».

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις