Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί για μέχρι και 5.000 ακίνητα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Mπαράζ πλειστηριασμών ξεκινάει από 15 Σεπτέμβρίου για όσους εμφανίζονται ως μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 Σεπτέμβρη ανοίγουν ξανά τα δικαστήρια μετά από μακρά περίοδο αποχής των δικηγόρων αλλά και της απεργίας των συμβολαιογράφων.

Οι τράπεζες έχουν έτοιμους ήδη τους φακέλους με τα πρώτα 2.000 ακίνητα που θα βγουν άμεσα στο σφυρί, με προοπτική ο αριθμός τους να φθάσει τα 5.000 τους αμέσως επόμενους μήνες. Στόχος των πρώτων πλειστηριασμών, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, είναι να σταλεί μήνυμα προς δανειολήπτες που συστηματικά αποφεύγουν να συνεργαστούν με την τράπεζα ότι τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί.

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί, όπως εξηγούν, θα αφορούν μεγάλα ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ, που βαρύνονται με κόκκινα για πάνω από δύο χρόνια. Πρόκειται για 2.000 περίπου κατοικίες, οι κάτοχοι των οποίων, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδεδειγμένα καταθέσεις σε άλλη τράπεζα, αρνούνται να συναινέσουν σε ρύθμιση της οφειλής τους ή ακόμη και να συνομιλήσουν με την τράπεζα.

Εκτός των συγκεκριμένων περιπτώσεων, στο κάδρο δεν φαίνεται να μπαίνουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν. Σε καμία περίπτωση δεν θα συμβούν φενόμενα όπως στην Ισπανία, όπου μικροϊδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έπειτα από τους μαζικούς πλειστηριασμούς. Στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα σε όσους είναι σε θέση να συναινέσουν σε μια λύση ρύθμισης και παρ’ όλα αυτά έκαναν κατάχρηση της παρατεταμένης περιόδου «παγώματος» των πλειστηριασμών.

Τέος, το «πάγωμα» των πλειστηριασμών αποτυπώνεται στα στοιχεία από τα δικαστήρια της χώρας, με βάση τα οποία το πρώτο επτάμηνο το 2016 ορίστηκαν μόλις 2.700 πλειστηριασμοί έναντι 7.000 το αντίστοιχο περυσινό επτάμηνο.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις