Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε πύραυλο από υποβρύχιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Έναν πύραυλο από υποβρύχιο εκτόξευσε σήμερα από τις ανατολικές της ακτές η Βόρεια Κορέα, που φαίνεται ότι αψηφά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Σίνπο, όπου δορυφορικές λήψεις δείχνουν ότι εκεί βρίσκεται βάση υποβρυχίων και διέσχισε περίπου 500 χιλιόμετρα, είπαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματικοί του γενικού επιτελείου και του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν μέσω ενός αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ότι παρατήρησαν την εκτόξευση και ότι ο πύραυλος διέσχισε περίπου 480 χιλιόμετρα προτού πέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Ο πύραυλος κατέληξε στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ιαπωνίας, μια περιοχή ελέγχου που έχει οριοθετηθεί από άλλες χώρες για να διατηρηθεί η άμυνα αέρος, είπε το πρακτορείο Yonhap της Νότιας Κορέας.

Η εκτόξευση έγινε δύο μέρες από την έναρξη των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες η Βόρεια Κορέα καταδικάζει ως προετοιμασία για εισβολή, απειλώντας με αντίποινα. Περίπου 25.000 μέλη των αμερικανικών δυνάμεων συμμετέχουν στην άσκηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα λήξει στις 2 Σεπτεμβρίου. Οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιήσει τον Βορειοκορεατικό στρατό μέσω επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών ότι οι ασκήσεις ήταν «μη προκλητικής» φύσης.

Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι είχε σκοπό να συγκαλέσει το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας για να συζητήσει το θέμα.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών στην κορεατική χερσόνησο χειροτέρεψαν από την πρόσφατη αυτομόληση του αναπληρωτή πρέσβη της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο στην Νότια Κορέα, που έφερε σε δύσκολη θέση τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Επίσημα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση γιατί η αντιπαράθεσή τους το 1950-53 κατέληξε σε ανακωχή, όχι σε συνθήκη ειρήνης.

Για «αντίδραση» κάνει λόγο το Πεκίνο

Αντίδραση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζει την εκτόξευση πυραύλου η Κίνα όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Η Ουάσιγκτον και η Σεούλ παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι, κρατώντας το λύκο από τα αυτιά με την ελπίδα ότι θα επιτύχουν την αποτροπή επιθετικών ενεργειών από τη Βόρεια Κορέα» σημειώνει στην αγγλόφωνη έκδοσή του, το αναφερόμενο πρακτορείο ειδήσεων.

Καταδικάζει η Ιαπωνία και διατηρεί κοινή στάση με Κίνα και Νότια Κορέα

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας καταδίκασε σήμερα τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο (SLBM), που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε την εκτόξευση ως «σοβαρή απειλή» για την εθνική ασφάλεια της χώρας του, προσδίδοντας σε αυτή, χαρακτήρα «ασυγχώρητης ενέργειας». Παράλληλα, τόνισε ότι η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε μέσω της διπλωματικής οδού.

Η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα συμφωνούν στην υιοθέτηση κοινής στάσης προκειμένου να παροτρύνουν τη Βόρεια Κορέα, ώστε να μην υιοθετεί προκλητική συμπεριφορά, αλλά και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο.

«Έχουμε επιβεβαιώσει ότι θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τη Βόρεια Κορέα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση από προκλητικές ενέργειες, αλλά και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα. Της δήλωσης αυτής προηγήθηκε τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, των τριών χωρών.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις