Γιάννης Στουρνάρας: Σύντομα έρχεται νέα χαλάρωση στα capital controls

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η Ελλάδα σύντομα θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, ωστόσο η πλήρης άρση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Σταδιακά άρουμε τους ελέγχους κεφαλαίου και το επόμενο βήμα θα γίνει σύντομα», δήλωσε στο ξένο μέσο ο κ. Στουρνάρας, για να τονίσει ότι «Η πλήρης άρση των ελέγχων κεφαλαίου είναι το τέλος του δρόμου».

Στόχος, η έξοδος της ελληνικής Οικονομίας, από μια μακρά ύφεση το επόμενο έτος. Αλλά σε ένα μεγάλο μέρος αυτό εξαρτάται από να πάρει μια πολυπόθητη μείωση των τεράστιο σωρό του χρέους της, χαλάρωση των περιορισμών του κεφαλαίου και την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού της ΕΚΤ που συνολικά φτάνει τα 1,74 Τρις ευρώ.

Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είναι και το σημείο βαρύτητας για την επιστροφή  της Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, προαναγγέλλοντας δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2017. Η ένταξη στο πρόγραμμα, μαζί με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανοίξουν και το δρόμο για πλήρη άρση των capital controls.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ είναι σημαντικό να παραμείνει στο πρόγραμμα και «ο καθένας αντιλαμβάνεται τη σημασία του να παραμείνει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ (…)Το ΔΝΤ είναι κοντά με την πρότασή μας στην Τράπεζα της Ελλάδα για τα μέτρα του χρέους και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων κάπως μετά την τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος».

Σχετικά με τους στόχου των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων,  40%  έως το 2019, επεσήμανε ότι αποτελεί ρεαλιστικό στόχο. Όμως, «για να φτάσουμε εκεί χρειαζόμαστε την τελική, συζήτηση για τα μέτρα του χρέους και ποσοτική ένταξη χαλάρωση. Πάνω από ‘οτιδήποτε άλλο, αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί να επιστρέψει η εμπιστοσύνη».

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις