Γιώργος Κατρούγκαλος: Δεν θα κοπούν ούτε οι κύριες, ούτε οι επικουρικές συντάξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

«Πιστεύαμε πως θα μας επέτρεπαν να είχαμε τη δική μας πολιτική. Προσδοκούσαμε να μας επιτρέψουν να κάνουμε ένα σοκ στην αγορά. Να προκαλέσουμε ζήτηση. Να δώσουμε αυξήσεις για να κινηθεί η αγορά. Αλλά ο προεκλογικός μας σχεδιασμός δεν ευοδώθηκε από τις εξελίξεις μετεκλογικά», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

«Το ασφαλιστικό, ο νόμος, δεν μας ήρθε απ’ έξω και εμείς το μόνο που θα είχαμε να κάνουμε θα ήταν να τον μεταφράσουμε. Προσπαθούμε να ξεφύγουμε από αυτή τη λογική. Ήταν δικός μας ο νόμος. Τον φτιάξαμε με τα χεράκια μας. Προσπαθούμε να σεβαστούμε την υπογραφή μας στο μνημόνιο αλλά να μοιράσουμε την ασφαλιστική πίττα με δικαιότερο τρόπο. Το νομοσχέδιο μας υπακούει σε δυο βασικές αρχές: ισότητα και δικαιοσύνη. Είναι ένας νόμος που συνάδει με τις αρχές της Αριστεράς» ανέφερε ο κ Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Δεν έχω αυταπάτες. Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Ειδικά αν όντως από το ΔΝΤ ζητηθούν τα όσα διαρρέονται στον Τύπο. Δεν είμαστε μνημονιακή κυβέρνηση. Θα το εφαρμόσουμε το μνημόνιο αλλά χωρίς να εφαρμόσουμε τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά περικοπές και στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης, αλλά διαχώρισε τη θέση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας, ξεκαθάρισε πως: «κόκκινη γραμμή και μη διαπραγματεύσιμο οι μειώσεις στις συντάξεις. Θα πρέπει να συγκρατήσουμε, όμως, την ασφαλιστική δαπάνη. Δεν θα κόψουμε ούτε τις κύριες, ούτε τις επικουρικές συντάξεις. Από το ασφαλιστικό πλήττονται τα μεσαία και τα μεγάλα εισοδήματα. Αυτοί που έχουν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ το χρόνο, ναι, η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη. Για τους υπόλοιπους όχι. Για τους αγρότες για παράδειγμα (η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει χαμηλά εισοδήματα) η επιβάρυνση θα είναι στο μέλλον 15 ευρώ το μήνα. Στο ασφαλιστικό για τους αγρότες δεν εφαρμόζουμε τα ίδια με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Το 88% των αγροτών πληρώνουν εισόδημα κάτω από 2.500 ευρώ».

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις