Γιώργος Σταθάκης: «Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η Αθήνα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τόνισε σε συνέντευξή του στο CNBC ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας η κυβέρνηση έχει εστιάσει στο «σωστό μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής» και ειδικότερα στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους έχοντες και στη «χαλάρωση» των περικοπών στον δημόσιο τομέα.

«Πέρυσι είχαμε την αίσθηση, και νομίζω ότι είχαμε δίκιο, ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω περικοπές στον δημόσιο τομέα. Ωρομίσθια και μισθοί είχαν μειωθεί κατά 40% κατά τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια και οι δημόσιες δαπάνες στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας είχαν φτάσει ένα πολύ οριακό επίπεδο, έτσι κάναμε μια επιλογή που δεν περιελάμβανε περαιτέρω περικοπές», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα συνέδεσε άμεσα τη δεύτερη αξιολόγηση με τη συζήτηση για το χρέος αλλά και την ένταξη στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τα Χριστούγεννα θα φέρει και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το γεγονός αυτό, εκτός από «φρέσκο» χρήμα που θα φέρει στις τράπεζες, έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα για τους ξένους επενδυτές. Θα αποτελέσει μια ισχυρή ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα και ότι είναι ασφαλές για τους ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σταθάκης. Και συμπλήρωσε:

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χάρη στην αύξηση της φορολογίας σε τμήματα της κοινωνίας, τα οποία επηρεάστηκαν λιγότερο από την κρίση των προηγούμενων ετών».

Ερωτηθείς για τη δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης, ο κ. Σταθάκης αντέτεινε ότι οι έρευνες στέλνουν μήνυμα πως η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει μία ευρεία υποστήριξη. «Υπάρχει η αντίληψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία και να αναπτύσσει τις πολιτικές της», κατέληξε.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις