Γιώργος Σταθάκης: Σε εξέλιξη συζήτηση για την χαλάρωση των capital controls

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην κυβέρνηση μια συζήτηση για τη χάραξη ενός οδικού χάρτη που θα αφορά στην χαλάρωση των capital control, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο STAR. Χαρακτηριστική επίσης για το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «εφόσον έχουμε τη συμφωνία στις 24 Μαΐου κι όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, τότε θα φύγουν και τα capital controls»

Στο πλαίσιο της πορείας προς την ανάπτυξη σημείωσε ο κ. Σταθάκης πως θα συμβάλουν η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το νέο ΕΣΠΑ.

Για το φορολογικό και ασφαλιστικό ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις ώστε να μην κοπούν περαιτέρω συντάξεις και μισθοί και να κατανεμηθούν τα βάρη.

Για τα κόκκινα δάνεια επανέλαβε ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018 προστατεύεται η πώληση «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων σε ξένα funds, είτε στεγαστικά, είτε καταναλωτικά δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και έχουν υποθήκη έως 140.000 ευρώ.

Ο υπουργός ακόμη ανέφερε ότι η οικονομία έχει υποστεί μείωση από ακραίες πολιτικές και κακοδαιμονίες που κληροδότησε στη σημερινή κυβέρνηση η ΝΔ και υπάρχουν πλέον σήμερα σωρευμένες αδυναμίες από το πολιτικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον. Στόχος είναι να θεραπευτούν οι αδυναμίες, να ξηλωθούν οι κακοδαιμονίες και να γίνει το παραγωγικό μοντέλο πιο εξωστρεφές για προϊόντα και υπηρεσίες με στρατηγική και με κανόνες επιστροφής με σταθερότητα στην ανάπτυξη.

Τέλος, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της πορείας προς την ανάπτυξη θα συμβάλουν η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (της ΕΚΤ), ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το νέο ΕΣΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ενώ προχωράει η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις