ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΤΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στα πλαίσια της 19ης Νοεμβρίου Παγκόσμιας ημέρας κατά της παιδικής κακοποίησης η κοινωνική λειτουργός της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Δήμητρα Παπούλια σε συνεργασία με την Κοινωνιολόγο Φωτεινή Τραχανά του  Κέντρου Πρόληψης και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αρκαδίας «ΑΝΕΛΙΞΗ» σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης πραγματοποίησαν βιωματική δράση κατανόησης των δικαιωμάτων των παιδιών στους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου.

 

Κατά τη διάρκεια της βιωματικής δράσης,  δόθηκε η ευκαιρία σε κάθε παιδί να αναπτύξει  δεξιότητες και τρόπους επικοινωνίας ώστε  να εκφράσει συνειδητά τις ανησυχίες του, τις ανάγκες του , τις επιλογές του.

 

Τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου

συζήτησαν  και  ζωγράφισαν  για τα δικαιώματα τους και τα συναισθήματά κατά τη βίας :

 

«Ως παιδί έχω δικαίωμα, να με αγαπούν  και να με φροντίζουν η μαμά και ο μπαμπάς,

να έχω φαγητό, ρούχα σπίτι,  να μεγαλώνω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια

να πηγαίνω σχολείο, να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο να παίζω,

να λέω τη γνώμη μου, να είμαι διαφορετικό από τα άλλα παιδιά

να μεγαλώνω  με αθωότητα και ανεμελιά, ….»

 

  20151119_14354520151119_144121

Συγχαίροντας τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς  του 4ου Δημοτικού  Σχολείου  και βλέποντας τις ζωγραφιές των παιδιών  καλώ όλους εσάς  που είστε κοντά σε ένα παιδί από όποια θέση και αν βρίσκεστε :

 

Με αφορμή την 19η Νοεμβρίου να ευαισθητοποιηθούμε κατά της παιδικής κακοποίησης. Να μιλήσουμε και να καταγγείλουμε κάθε μορφή βίας που συμβαίνει όλο τον άλλο χρόνο στα παιδιά γιατί:

 

 • Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο. Τα παιδιά κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους αλλά και  από αγνώστους.

 

 • Η κακοποίηση και η παραμέληση των παιδιών περιλαμβάνει όλες τις μορφές σωματικής ή και συναισθηματικής κακής μεταχείρισης και σεξουαλικής παραβίασης .Υπολογίζεται ότι μέχρι και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο και εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον275 εκατομμύρια παιδιά σ” όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια 

 

 

 • Η εφαρμογή και αποδοχή της σωματικής τιμωρίας σχετίζεται άμεσα με τη στάση και τις αντιλήψεις των γονέων και της κοινωνίας γενικότερα ως προς τους τρόπους ανατροφής των παιδιών.

 

 • Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης,ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικό είναι ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων που αναφέρονται  στις Αρχές δεν φτάνουν το 1%.

 

Ας μη μένουμε  σιωπηλοί στη βία …

 

Η  Περιφέρεια Πελοποννήσου έχοντας ως αρχή και αξία ότι:

 

«Τα Παιδιά είναι το μέλλον της κοινωνίας»

 

δια των αρμοδίων υπηρεσιών της σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και σε συνεργασία με τις τοπικές Εισαγγελικές αρχές, τους Δήμους μέσω των ομάδων προστασίας ανηλίκων , τα Αστυνομικά Τμήματα, ενημερώνεται, συνεργάζεται και διενεργεί κοινωνικές έρευνες για κάθε υπόθεση παιδικής κακοποίησης

 

Όταν διαπιστώνετε ότι ένα παιδί κακοποιείται καλέστε επώνυμα και ανώνυμα στα τηλέφωνα :

 

 • Υπηρεσίες Περιφέρειας Πελοποννήσου:

Αργολίδα 27523 62229

Αρκαδία   2710  234456

Κορινθία  27413 63317

Λακωνία   27313 63234

Μεσσηνία  27213 61369

 • Εισαγγελίες Ναυπλίου Τρίπολης Σπάρτης Κορίνθου και Καλαμάτας
 • Σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας
 • Σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 • Εθνική Γραμμή Προστασίας του ΕΚΚΑ 1107
 • Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
 • Ένωση Μαζί για το Παιδί 11525

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ

ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

& ΤΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

 

ΦΑΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

Σπύρος Τσαρμπόπουλος
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις