Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την υιοθέτηση τριών τελικών εκθέσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (visa) για τη Γεωργία, την Ουκρανία και το Κόσοβο, Βρυξέλλες 18/12/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Μετανάστευσης. Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος για την υιοθέτηση τριών τελικών εκθέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (visa) για τη Γεωργία, την Ουκρανία και το Κόσοβο, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σήμερα υιοθετήσαμε τρεις τελικές εκθέσεις σχετικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (visa) για τη Γεωργία, την Ουκρανία και το Κόσοβο.

Σε ότι αφορά την Γεωργία υιοθετήσαμε την τέταρτη και τελευταία έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της χώρας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης. Η έκθεση προόδου της Γεωργίας, επισημαίνει την εξαιρετική πρόοδο της χώρας προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης.

Η Γεωργία έχει αναλάβει τις δράσεις που απαιτούνται από τις συστάσεις της τρίτης έκθεσης προόδου προκειμένου να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου στους τομείς της διαχείριση μετανάστευσης, του ασύλου, την  καταπολέμηση της διαφθοράς, τα ναρκωτικά, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την συνεργασία για την επιβολή του νόμου και τα δικαιώματα των πολιτών.

Έπειτα από τη θετική αξιολόγηση της έκθεσης προόδου και λαμβάνοντας υπόψη τις συνολικότερες σχέσεις ανάμεσα στη Γεωργία και την ΕΕ, θα παρουσιάσουμε στις αρχές του 2016 μία νομοθετική πρόταση σχετικά με την άρση των απαιτήσεων θεώρησης για τους πολίτες της Γεωργίας που είναι κάτοχοι βιομετρικών διαβατηρίων.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς οι Γεωργιανοί πολίτες με βιομετρικό διαβατήριο θα είναι σύντομα πλέον σε θέση να ταξιδεύουν στη  ζώνη Schengen για σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς την απαίτηση θεώρησης. Η σκληρή δουλειά των γεωργιανών αρχών τα τελευταία τρία χρόνια με σκοπό την επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου προς όφελος των γεωργιανών πολιτών επέφερε θετικά αποτελέσματα.

Σε σχέση με την Ουκρανία, σήμερα παρουσιάσαμε την έκτη έκθεση αξιολόγησης σχετικά με την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης. Από την πέμπτη έκθεση αξιολόγησης που δημοσιεύσαμε τον Μάιο, θεωρούμε πως η Ουκρανία έχει σημειώσει την απαραίτητη πρόοδο και έχει προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται για να καλύψει αποτελεσματικά τα εναπομείναντα στοιχεία αναφοράς. Όλα τα μέτρα που καταγράψαμε στην πέμπτη έκθεση προόδου έχουν πραγματοποιηθεί. Η Ουκρανία έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο, ενώ υπάρχει και μία ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνολικότερες σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στις αρχές του 2016 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια νομοθετική πρόταση που θα τροποποιεί τον Κανονισμό σχετικά με τις απαιτήσεις θεώρησης για υπηκόους κρατών μελών εκτός της ΕΕ, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί η Ουκρανία στη λίστα με τις χώρες των οποίων οι υπήκοοι που είναι κάτοχοι βιομετρικών διαβατηρίων να εξαιρούνται από την υποχρέωση θεώρησης κατά τη διάσχιση των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Schengen όταν πρόκειται για σύντομο χρονικό διάστημα διαμονής.

Αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσου αναμείχθηκαν σε αυτή τη διαδικασία, η οποία συντελείται προς όφελος των Ουκρανών. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι ο διάλογος μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας σχετικά με τη θεώρηση έχει αποδειχθεί ένα σημαντικό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο για την επίτευξη φιλόδοξων και δύσκολων μεταρρυθμίσεων στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και σε άλλους τομείς.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να επιτηρεί την εφαρμογή των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων, όπως ενδεικτικά στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος.

Τέλος, υιοθετήσαμε την τρίτη και τελευταία έκθεση σχετικά με την πρόοδο του Κοσόβου για την πλήρωση των προϋποθέσεων σχετικά με το »οδικό χάρτη» για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης. Μόνο οκτώ προϋποθέσεις εξακολουθούν να εκκρεμούν. Μόλις το Κόσοβο προχωρήσει στην εφαρμογή των τελευταίων στοιχείων της αναφοράς και θεσπίσει αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη των νέων μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ, η Επιτροπή θα προτείνει την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους πολίτες του Κοσόβου.

Η έκθεσή μας προβλέπει τέσσερις σημαντικές προτεραιότητες για το Κόσοβο πάνω στις οποίες θα επικεντρωθούμε την προσεχή περίοδο. Συγκεκριμένα την τοποθέτηση ενός ικανοποιητικού αριθμού δικαστών στα τμήματα των δικαστηρίων που ασχολούνται με σοβαρά εγκλήματα, την δημιουργία ενός αρχείου ερευνών, αποφάσεων και κατασχέσεων για οργανωμένα εγκλήματα και για σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς, την διασφάλιση της λειτουργικής ανεξαρτησίας του σώματος αξιολόγησης για τους δημόσιους διαγωνισμούς και την παροχή αποδείξεων ότι η νομοθεσία σχετικά με τις αλλαγές ονομάτων έχει εφαρμοσθεί.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος καθώς το Κόσοβο έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο από το 2014. Γι’ αυτόν το λόγο είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι σύντομα σε θέση να πραγματοποιήσει και τις υπόλοιπές προϋποθέσεις έτσι ώστε η Επιτροπή να μπορέσει να προτείνει με τη σειρά της την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους πολίτες του Κοσόβου. Ελπίζω πως αυτό θα είναι δυνατό στις αρχές του 2016. Επίσης, στις αρχές του 2016, θα επισκεφθώ το Κόσοβο για να διαπιστώσω την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την υλοποίηση των εναπομεινάντων στόχων έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην πρόταση.

Θα ήθελα να συγχαρώ και τις τρεις χώρες για τις σημαντικές προσπάθειές τους και για τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις