Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Δεν υπάρχουν σχόλια

O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την επίσκεψή του στο Άουσβιτς (Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017) δήλωσε ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος τα εξής:

 

«Από το Άουσβιτς, το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης που δημιουργήθηκε από το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ σε προσαρτημένα εδάφη της Πολωνίας, αποτίω φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Σε αυτόν εδώ τον τόπο μαρτυρίου και ανείπωτων θηριωδιών κατά του ανθρωπίνου γένους, λέμε: πάντα θυμόμαστε, ποτέ δεν ξεχνάμε.

Μέσα από αυτήν τη φρικιαστική μνήμη γεννήθηκε η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ από το Άουσβιτς, θέλω να υπογραμμίσω την κεφαλαιώδους σημασίας μνήμη του Ολοκαυτώματος για τη συλλογική ευρωπαϊκή και παγκόσμια συνείδηση.

Ο χώρος αυτός υπενθυμίζει στην Ευρώπη και στον κόσμο τι είναι ικανή να διαπράξει η ανθρώπινη φύση όταν επικρατεί το μίσος, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

Μας υπενθυμίζει το ιστορικό και ηθικό χρέος μας να τιμάμε και να θυμόμαστε όσους υπέφεραν, και να μην επιτρέψουμε ποτέ να επιστρέψουμε στο παρελθόν.

Οι φωνές του εθνικισμού, του φανατισμού και της ξενοφοβίας δυναμώνουν στην Ευρώπη και σε όλον τον πλανήτη, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή και την ενότητα των κοινωνιών μας.

Στη μνήμη όσων υπέφεραν εδώ, δεν θα πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι κανείς άνθρωπος, ποτέ ξανά, δεν θα υποφέρει με αυτόν τον τρόπο.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις