Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την απόφαση του Συμβουλίου για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πριν από ένα χρόνο, επισκέφθηκα το Κίεβο για να συγχαρώ την ουκρανική κυβέρνηση για τις σημαντικές προσπάθειές της σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από τη διαδικασία για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (visa liberalisation). Είμαι ικανοποιημένος που φθάνουμε στο τέλος της διαδικασίας αυτής και χαιρετίζω την έγκριση από το Συμβούλιο της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Ουκρανίας. Είναι το τελικό βήμα για ταξίδια χωρίς θεώρηση (visa free) στον χώρο Σένγκεν για τους Ουκρανούς πολίτες.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί αναγνώριση των επιτυχημένων και μακρόπνοων μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε η Ουκρανία, συχνά κάτω από ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες. Από την πρώτη στιγμή, οι ουκρανικές αρχές έδειξαν την πλήρη προσήλωσή τους σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς ως ζήτημα προτεραιότητας, και έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της διαχείρισης των συνόρων και της καταπολέμησης των διακρίσεων. Η σημερινή απόφαση αποτελεί αναγνώριση και ανταμοιβή των σημαντικών προσπαθειών που έχει καταβάλει η Ουκρανία. Η πρόοδος αυτή πρέπει να διατηρηθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεχίσει την παροχή στήριξης και βοήθειας στην προσπάθεια αυτή της Ουκρανίας.

Τα ταξίδια χωρίς θεώρηση θα έχουν σημαντικά οφέλη για τους πολίτες της ΕΕ και της Ουκρανίας. Θα ενισχύσουν τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς καθώς και τις επαφές μεταξύ των δύο λαών.

Τα ταξίδια χωρίς θεώρηση στον χώρο Σένγκεν θα είναι σύντομα πραγματικότητα. Η σημερινή ημέρα είναι ορόσημο για την Ουκρανία και τους πολίτες της. Με την απελευθέρωση των θεωρήσεων οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις