Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την άφιξή του στο άτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μπρατισλάβα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος εκπροσωπεί σήμερα στη Μπρατισλάβα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Κύρια θέματα της συνεδρίασης είναι η διαχείριση των συνόρων και το μεταναστευτικό.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα παρουσιάσει τα επόμενα βήματα σχετικά με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Επίσης,  θα συζητηθεί η πρόταση για τη δημιουργία ενός συστήματος πληροφοριών και αδειοδότησης για ταξίδια στην ΕΕ (ETIAS), η Συνάντηση Κορυφής του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση των μαζικών μετακινήσεων των προσφύγων και των μεταναστών, και οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Κατά την αφιξή του στο Συμβούλιο ο κ. Αβραμόπουλος, δήλωσε τα εξής:

« Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή είναι πλέον πραγματικότητα. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι αν μεταξύ μας, ως Ευρωπαίοι, εργαζόμαστε από κοινού σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεννόησης, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σαν και αυτό. Ακούστηκαν φωνές αυτές τις ημέρες, ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη. Όχι, η απόφασή μας αυτή είναι απόδειξη ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη. Και σήμερα, το άτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα είναι άλλη μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Με την απόφαση που υιοθέτησε χθες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων μας.

Σήμερα όμως, πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα ένα βήμα μπροστά. Πρέπει να ασχοληθούμε με τις τρίτες χώρες στους τομείς των επανεισδοχών και των επιστροφών, ζητήματα που όπως αντιλαμβάνεστε είναι μεγάλης σημασίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσω ένα πακέτο προτάσεων για τη βελτίωση της κοινής πολιτικής Ασύλου. Θέλω να είμαι σαφής. Όσοι χρειάζονται διεθνή προστασία θα την έχουν, όσοι όμως δεν την δικαιούνται θα πρέπει να επιστρέψουν.

Είμαι βέβαιος ότι η Σλοβακική Προεδρία θα κάνει ακόμα ένα βήμα εμπρός προς τον κοινό μας στόχο, να προστατεύσουμε καλύτερα την Ευρώπη και να εφαρμόσουμε μια συνεκτική πολιτική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Είστε διχασμένοι σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό και τις μετεγκαταστάσεις;

Σας είπα και στην αρχή, έχουμε πλέον ένα απτό αποτέλεσμα της συνεργασίας και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε κατά αυτόν τον τρόπο. Το μέλλον της Ευρώπης είναι σίγουρο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις