Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε, σήμερα στην Αθήνα, με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας κ. Ιωάννη Μουζάλα. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συζητήσαμε με τον Υπουργό κ. Μουζάλα την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα που έχει δημιουργηθεί λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Κανείς δεν μπορεί να παραμένει στο κρύο κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Χαιρετίζω την μετακίνηση των πιο ευάλωτων σε κατάλληλα διαμορφωμένους για τον χειμώνα χώρους υποδοχής, και την αποστολή πλοίου του ελληνικού ναυτικού για τη φιλοξενία των μεταναστών που έχουν ανάγκη στη Λέσβο. Το ίδιο πρέπει να γίνει άμεσα και στη Σάμο.

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες ομάδες, κυρίως στις οικογένειες με παιδιά.

Η ΕΕ στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Έχει θέσει στη διάθεση των ελληνικών αρχών και διεθνών οργανισμών πάνω από 1 δις ευρώ  για την δημιουργία, μεταξύ άλλων, κατάλληλων εγκαταστάσεων υποδοχής.

Στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζω την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες στην ηπειρωτική χώρα.

Πρέπει επειγόντως να υποδειχθεί χώρος  στα νησιά για τη δημιουργία κατάλληλων χειμερινών χώρων υποδοχής.

Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και  κλειστών δομών, ώστε να αποτρέπεται η διαφυγή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής και να διασφαλισθεί, με αποτελεσματικό τρόπο, η επιστροφή τους. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την ουσιαστική βελτίωση της συνολικής κατάστασης στα νησιά, αλλά και θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζω την ικανοποίησή μου σχετικά με τον διορισμό τεσσάρων συντονιστών στα νησιά, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, και αναμένεται ο διορισμός του ενός που υπολείπεται.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις