Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας του Κολεγίου των Επιτρόπων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο όταν παρουσιάσαμε τις Ατζέντες για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια, υπογράμμισα την ανάγκη μεταρρύθμισης του Δουβλίνου, την σημασία να εξετάσουμε νόμιμες διαδρομές στην Ευρώπη, τα πλεονεκτήματα των «έξυπνων» συνόρων, καθώς και την καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μέσω των συστημάτων μας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ήμουν στην Άγκυρα, καθώς η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τέθηκε σε εφαρμογή. Είχα εποικοδομητικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Νταβούτογλου όπου συζητήσαμε τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων προστασίας για τους Σύριους και μη Σύριους αιτούντες άσυλο, για την πορεία της ελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων (visa liberalization benchmarks) καθώς και τη συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας και πιο συγκεκριμένα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όπως έχω πει και στο παρελθόν, η Τουρκία είναι εταίρος της ΕΕ, και η ΕΕ είναι εταίρος της Τουρκίας. Οι Τουρκικές αρχές το γνωρίζουν αυτό. Η δέσμευση για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα και να βελτιώσουν την συνεργασία μαζί μας ήταν σαφής.

Αυτό που συνέβη τη Δευτέρα είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να συνεχίσουμε με πλήρη σεβασμό των ευρωπαϊκών και διεθνών κανόνων αλλά και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες στις περιπτώσεις αιτήσεων ασύλου.

Είμαι σε επαφή με το ΝΑΤΟ για να εντείνουμε τον αγώνα κατά των διακινητών. Οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων από τον Frontex και τον EASO λαμβάνουν χώρα σταδιακά στην Ελλάδα, και είδαμε πολλούς να βρίσκονται επιτόπου το Σαββατοκύριακο και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο Frontex διαθέτει πλέον συνολικά περίπου 1.000 άτομα προσωπικό στην Ελλάδα και ο EASO έχει συνολικά περίπου 100.

Σήμερα εκφράζω την ικανοποίηση μου για τις νέες ιδέες και τα μέτρα που σας παρουσιάζουμε. Σήμερα ανοίγει η συζήτηση για το πώς θέλουμε να βελτιώσουμε και να μεταρρυθμίσουμε το άσυλο, τη μετανάστευση και το συνοριακό μας σύστημα.

Η πραγματικότητα είναι ότι θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μεταναστευτικές πιέσεις στα χρόνια που έρχονται. Για το άσυλο, επειδή είναι σαφές ότι το υφιστάμενο σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό, έχουμε ουσιαστικά 3 στόχους:

• Να μοιραστούμε την ευθύνη,

•Να περιορίσουμε την αναζήτηση του πλέον ευνοϊκού κράτους υποδοχής (asylum shopping) και

• Να προλάβουμε τις δευτερογενείς μετακινήσεις (secondary movements) εντός της ΕΕ.

Για το Δουβλίνο – παρουσιάζουμε 2 επιλογές για συζήτηση, και στις δύο περιπτώσεις οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να διανέμονται αυτόματα σε όλα τα Κράτη Μέλη, με βάση μιας κλείδας κατανομής (distribution key).

Χρειαζόμαστε μια πιο δίκαιη κατανομή των ευθυνών και περισσότερη αλληλεγγύη, ριζωμένη στο σύστημά μας. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: θέλουμε μια φιλόδοξη και ουσιαστική βελτίωση του Δουβλίνου η οποία οδηγεί σε δικαιότερα αποτελέσματα για όλους.

Θα ανοίξουμε τώρα τη συζήτηση με τα Κράτη Μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πολλούς διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς πριν παρουσιάσουμε τις συγκεκριμένες μας προτάσεις.

Το Δουβλίνο όμως είναι μόνο ένα μέρος του μεγαλύτερου παζλ του ασύλου, και γι ‘αυτό θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω εναρμόνισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου – προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άλλες υπάρχουσες διαφορές.

Αυτός είναι ο λόγος που θα προτείνουμε να μετατραπούν οι διαδικασίες ασύλου και οι οδηγίες για την αναγνώριση σε κανονισμούς για να εφαρμοστούν άμεσα στα πλαίσια του εθνικού δικαίου, και για αυτό θα κάνουμε στοχοθετημένες τροποποιήσεις της οδηγίας σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή για να διασφαλίσουμε μια πιο εξορθολογισμένη προσέγγιση.

Επιπλέον, θα επεκτείνουμε τον σύστημα Eurodac για να είναι σε θέση να ελέγξει όλες τις παράτυπες αφίξεις στα εξωτερικά σύνορα και όχι μόνο αυτές που σχετίζονται με το άσυλο.

Για να συμπληρώσουμε όλα αυτά, θα ενισχύσουμε επίσης την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο, με τον ίδιο τρόπο που σχεδιάζουμε τη μεταρρύθμιση του οργανισμού Frontex, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Σχετικά με τις νομικές οδούς: αν θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, πρέπει να ανοίξουμε περισσότερα παράθυρα για νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη – για εκείνους που έρχονται να ζητήσουν προστασία, καθώς και για εκείνους που έρχονται να συμβάλουν στην οικονομία μας.

Για τη νόμιμη μετανάστευση:

Η μεταρρύθμιση της Μπλε Κάρτας αποτελεί προτεραιότητά μας από το ξεκίνημα αυτής της Επιτροπής. Θέλουμε να προσελκύσουμε περισσότερους εξειδικευμένους μετανάστες γιατί θα τους χρειαστούμε στο μέλλον.

Εκτός από την Μπλε Κάρτα, έχουμε ήδη μια ολόκληρη σειρά μέσων νόμιμης μετανάστευσης η οποία διευκολύνει την είσοδο για τους φοιτητές, τους ερευνητές και τους εποχικούς εργαζόμενους κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να σχεδιάσουμε από κοινού με τα Κράτη Μέλη, πακέτα για νόμιμη μετανάστευση για και με τις χώρες-εταίρους μας, για να εξασφαλίσουμε ένα ισορροπημένο πλαίσιο συνεργασίας σχετικά με τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Παράλληλα εργαζόμαστε σε ένα Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη.

Για τα σύνορα:

Σήμερα προτείνουμε να κάνουμε τα σύνορά μας «εξυπνότερα» και ισχυρότερα, με τη δημιουργία ενός συστήματος εισόδου-εξόδου της ΕΕ για τη βελτίωση της εξωτερικής διαχείρισης των συνόρων μας. Η διάσχιση των συνόρων θα είναι αυτοματοποιημένη, και θα γίνεται κυρίως μέσω self-service kiosks και ηλεκτρονικών πυλών. Την ίδια στιγμή, τα διοικητικά καθήκοντα των συνοριοφυλάκων θα μειωθούν, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν εκεί όπου προσθέτουν μεγαλύτερη αξία μέσα από την εμπειρία, τον επαγγελματισμό και την κρίση τους.

Σήμερα παρουσιάσαμε επίσης τις ιδέες μας για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε αποτελεσματικότερα τα συστήματα πληροφοριών σχετικά με τα σύνορα και την ασφάλεια.

Τα δεδομένα μας δεν είναι λειτουργικά. Είναι περίπλοκα, κατακερματισμένα και υπο-χρησιμοποιούνται. Οι βασικοί συντελεστές στην διαχείριση των συνόρων και της ασφάλειας δεν μπορούν να έχουν γρήγορη πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζουμε το όραμά μας για ένα μέλλον όπου, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ειδικότερα την προστασία δεδομένων:

• Οι αρχές μπορούν να κάνουν ευκολότερη αναζήτηση,

• Τα συστήματα θα είναι διασυνδεδεμένα,

• Όλα τα βιομετρικά δεδομένα, όπως δακτυλικά αποτυπώματα θα φυλάσσονται σε ένα μέρος και

• όπου θα έχουμε ένα κοινό «κουτί» βασικών δεδομένων για όλα τα συστήματα πληροφοριών.

Η συζήτηση και η διαδικασία που θα ξεκινήσει σήμερα, δείχνει πόσο αποφασισμένοι είμαστε για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτής της νέας πραγματικότητας – είτε πρόκειται για το άσυλο, είτε για την μετανάστευση, είτε για τα σύνορα, είτε για την ασφάλεια.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις