Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την πρώτη πτήση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα, 4/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια

Καλημέρα σας.

Πρώτα από όλα  πρέπει να σας πω ότι ως έχων την ευθύνη εξ ονόματος της Ευρώπης της μεταναστευτικής πολιτικής αισθάνομαι σήμερα συγκινημένος και χαρούμενος.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σουλτς, τον Προεδρεύοντα του Συμβούλιου των Υπουργών κ. Άσελμπορν και τον καλό μας φίλο και Υπουργό κ. Μουζάλα που όλον αυτόν τον καιρό έχει δώσει τον καλύτερο του εαυτό για να φτάσουμε εδώ.

Αυτό που ζήσαμε πριν από λίγο, μέσα σε ένα περιβάλλον απλότητας και ανθρωπιάς όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο γεγονός στέλνει πολλαπλά μηνύματα.

Πολύ ορθά αναφέρθηκε πρωτύτερα ο Πρωθυπουργός σε αυτήν την φωτογραφία που βρίσκεται πίσω μας που δείχνει τελικά τι θέλει από εμάς ο λαός της Ευρώπης, οι λαοί της Ευρώπης. Αλληλεγγύη και μια συλλογική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη.

Όλο αυτόν τον καιρό που πέρασε δουλέψαμε σκληρά μέρα και νύχτα, συνεργάστηκαν οι τρεις θεσμοί, και είμαι ευγνώμων προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προσωπικά στον κ. Σούλτς, αλλά και τους τελευταίους μήνες από την αφοσίωση με την οποία ο κ. Άσελμπορν ως Προεδρεύων του Συμβουλίου  σε συνεργασία μαζί μας έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Πριν από λίγο καιρό ήμασταν στην Ιταλία οπού ζήσαμε επίσης μια παρόμοια στιγμή, αποχαιρετίσαμε έναν μικρό αριθμό προσφυγών που πήγε στην Σουηδία και σήμερα από εδώ, από την Αθήνα για το φιλόξενο Λουξεμβούργο.

Αυτήν την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, των ιδίων των αξίων πάνω στις οποίες έχει χτιστεί η Ευρώπη, με πάνω από όλα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αγάπη στον συνάνθρωπο μας. Αντιμετωπίζουμε αυτόν τον καιρό δύσκολες καταστάσεις. Δυστυχώς ανησυχητικό φαινόμενο είναι η εμφάνιση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού στη Ευρώπη. Βλέπουμε κάποιες χώρες να επιλέγουν να ξαναφέρουν πίσω κακές αναμνήσεις από το Ευρωπαϊκό παρελθόν όπως φράχτες, συρματοπλέγματα  και τοίχους. Η Ευρώπη έχει μια ξεκάθαρη θέση. Δεν συμφωνεί με αυτά και στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας προς όλους τους λαούς της Ευρώπης, προς όλες τις χώρες την Ευρώπης.

Σήμερα αυτό που ζούμε εδώ είναι το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου για μια μικρή ομάδα προσφύγων, που έφυγε όπως είπα για το Λουξεμβούργο αλλά και το ξεκίνημα ενός ταξιδιού ελπίδας και αισιοδοξίας.

Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. To πρόγραμμα μετεγκατάστασης (relocation) το οποίο ξεκίνησε και σήμερα άρχισε η εφαρμογή του, θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Πρέπει από εδώ και πέρα να το κάνουμε μια συνήθη διαδικασία έτσι ώστε σταδιακά η επιτυχία αυτού του προγράμματος να δώσει μια πειστική απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται αλλά και να καταξιώσει την πολιτική που έχουμε υιοθετήσει. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτήν την δύσκολη διαδρομή θα βρούμε μόνο συμμάχους και υποστηριχτές που θα εκφράζουν αυθεντικά και τις θέσεις των πολιτών τις Ευρώπης.

Θα ακολουθήσουν πολλά βήματα, συνεργασίας με τρίτες χώρες. Η Σύνοδος Κορυφής της Βαλέτα που είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεν είναι μια ακόμα Συνοδός Κορυφής όπου μαζεύονται γύρω από το τραπέζι οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών κ των άλλων χωρών. Θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την συνεργασία της Ευρώπης με αυτές τις χώρες. Σύντομα θα βρεθώ στο Πακιστάν, πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και η πολιτική της επανεισδοχής (readmission),  πρέπει να γίνει ξεκάθαρο όσοι έχουν επιδιώξει να βρεθούν στην Ευρώπη παράτυπα κ παράνομα και δεν αναφέρομαι στους προσφυγές αλλά στους παράτυπους μετανάστες θα επιστρέφονται. Ένα συνολικό, ολιστικό πρόγραμμα που θα δώσει τέλος σε μια εκκρεμότητα και θα αναδείξει στην πράξη βασικές αρχές και  αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή πολιτική. Συμβολική η σημερινή ήμερα. Συμβολική η κίνηση αλλά και βαθιά ουσιαστική.

Θα ήθελα ειλικρινά να εκφράσω εκ μέρους της Επιτροπής τις ευχαριστίες μου προς την Ελληνική Κυβέρνηση, η όποια κινήθηκε τον τελευταίο καιρό με γρήγορους ρυθμούς για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας.

Εκείνο που πρέπει να κυριαρχήσει είναι η αξία της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Εμείς ως Ευρωπαίοι είμαστε αν θέλετε απόγονοι είτε μεταναστών είτε προσφυγών και ιδιαίτερα αυτός ο φιλόξενος χώρος που είναι η Ελλάδα, όπως έλεγα πρωτύτερα στον κύριο Πρωθυπουργό όλοι μας έχουμε μέσα μας μια διάσταση προσφυγιάς και μια διάσταση μετανάστευσης γιατί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, υπάρχουν εκεί οι δικοί μας άνθρωποι που στο ξεκίνημα αντιμετώπισαν δυσκολίες σαν και αυτές που αντιμετωπίζουν σήμερα αυτοί που έφυγαν από την Ελλάδα για να πάνε στο Λουξεμβούργο.

Καλή συνεχεία στο πρόγραμμα μας, καλή συνέχεια στην δικιά μας συνεργασία και πάλι εκφράζω δημόσια την ευγνωμοσύνη μου προς του βασικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την υποστήριξη τους και την προσωπική αφοσίωση και προσήλωση των σημαντικών προσωπικοτήτων που βρίσκονται σήμερα εδώ. Και εσάς κύριε Πρωθυπουργέ για την συμβολή της Ελλάδας που στέλνει μηνύματα με την πολιτική της, ανθρωπιάς και υπευθυνότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη και σας ευχαριστώ για αυτό.

 

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις