Δήλωση Επιτρόπου κ. Δ. Αβραμόπουλου για την πρόταση δημιουργίας του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η σημερινή πρόταση για τη δημιουργία του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS) αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που έλειπε από την πολιτική διαχείρισης των συνόρων μας. Συμπληρώνει την πολιτική μας για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την πρόσβαση στη Σένγκεν υπηκόων τρίτων κρατών που δεν έχουν υποχρέωση ταξιδιωτικής θεώρησης. Η πρόταση αυτή αποτελεί προσωπική μου δέσμευση.

Η Ευρώπη είναι και παραμένει μια ανοικτή ήπειρος. Κάθε  χρόνο υποδεχόμαστε περισσότερους από 30 εκατομμύρια ταξιδιώτες που δεν έχουν υποχρέωση ταξιδιωτικής θεώρησης. Θέλουμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τον αριθμό αυτών που μας επισκέπτονται. Δίνουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τα τρίτα κράτη-εταίρους μας που δεν έχουν υποχρέωση ταξιδιωτικής θεώρησης.

Δεδομένων όμως των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών και των απειλών για την ασφάλεια, παρουσιάζουμε σήμερα το ETIAS, ένα σύστημα που θα μας δώσει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε περισσότερα για τους πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν υποχρέωση ταξιδιωτικής θεώρησης.

Το νέο σύστημα θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το αν οι ταξιδιώτες αποτελούν πιθανή απειλή για την ασφάλεια, αν είναι δηλαδή εγγεγραμμένοι στο σύστημα της Europol για την τρομοκρατία, ή αν υπάρχει πιθανότητα παράτυπης μετανάστευσης,  αν, δηλαδή, για παράδειγμα, είχαν στο παρελθόν υπερβεί την επιτρεπόμενη διάρκεια παραμονής που προβλεπόταν στη ταξιδιωτική τους θεώρηση.

Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα διασταυρώνει, με σύγχρονο και προηγμένο τρόπο, τα στοιχειά αυτά με όλες τις σχετικές πληροφορίες που διαθέτουμε. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, και θα έχει τη δυνατότητα να δίνει απαντήσεις μέσα σε λίγα λεπτά.

Το 95-98% αυτών των απαντήσεων θα είναι θετικό. Μόλις το 1 με 2% θα αποτελεί ευθύνη των Κρατών Μελών, καθώς διασφαλίζουμε ότι θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη για το ποιος διασχίζει τα σύνορά τους.  ΟΙ εθνικές αρχές θα κρίνουν αν υφίστανται πιθανές απειλές για την ασφάλεια, και εφόσον κρίνεται απαραίτητο, θα ζητούν την ανάμιξη της Europol.

Όλοι οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί που βρίσκονται υπό την ευθύνη μου θα συμβάλλουν στη λειτουργία του ETIAS. Ο EU-LISA θα έχει την ευθύνη σχεδιασμού του συστήματος και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αναλάβει την κεντρική διαχείριση. Η Europol θα ελέγχει την ειδική λίστα παρακολούθησης/ασφαλείας (watchlist) του ΕΤΙΑS, η οποία θα έχει σημαντικό ρόλο για την αξιολόγηση των κινδύνων ασφάλειας.

Το αμερικανικό σύστημα ESTA είναι γνωστό σε όλους. Σε αντίθεση με το ESTA, το ETIAS δεν περιορίζεται στα σύνορα μιας μόνο χώρας, αλλά αφορά σε όλα τα Κράτη Μέλη της Σένγκεν. Αποτελεί ένα σύστημα το οποίο καλύπτει τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα και είναι φθηνότερο: 5 ευρώ για περίοδο ισχύος 5 ετών, και δωρεάν για οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών.

Το ETIAS είναι μέρος των ευρύτερων προσπαθειών μας για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων, όπως είναι και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (EES) και οι συστηματικοί έλεγχοι.

Αυτό γίνεται σαφές και στη δεύτερη έκθεση για την Ένωση Ασφάλειας που παρουσιάζουμε σήμερα: έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος συνεχίζεται.

Αν θέλουμε η Ευρώπη να παραμείνει ανοικτή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της, θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη σωστή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων.

Απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου στα Ελληνικά:

Σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό, με το ETIAS διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η τουριστική κίνηση. Διευκολύνονται δηλαδή όλοι αυτοί που θέλουν να επισκεφθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ και δεν έχουν υποχρέωση ταξιδιωτικής θεώρησης.

Πρόκειται για μια απαραίτητη διαδικασία που θα είναι όμως σύντομη και φθηνή, θα κοστίζει μόλις 5 ευρώ και θα είναι δωρεάν για όσους θα είναι κάνω από 18 χρονών. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα μειωθεί με αυτόν τον τρόπο η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στα σύνορα.

Επειδή αναφερθήκατε στο θέμα του τουρισμού, σας θυμίζω ότι έχω διατελέσει στο παρελθόν Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος. Μιας χώρας που ο Τουρισμός σημαίνει πολλά, όχι μονάχα για τον πολιτισμό της αλλά και για την οικονομία της. Το σύστημα αυτό θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την κίνηση των τουριστών. Με άλλα λόγια, επιταχύνονται και διευκολύνονται οι έλεγχοι.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις