Δε βλέπουν συμφωνία και λεφτά στο Eurogroup οι Ευρωπαίοι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πιέζουν οι Γάλλοι και ο Μ. Σαπέν δηλώνει ότι είναι περίεργες οι πιέσεις για πλειστηριασμούς

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα εκταμιεύσουν την υποδόση των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στη σημερινή τους συνεδρίαση, καθώς διατηρείται η διάσταση απόψεων ως προς τους νέους κανόνες για τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με δυο ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στη Wall Street Journal.

Ανώτατοι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών νημερώθηκαν για την εφαρμογή των περίπου 50 μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Αν και έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα –περιλαμβανομένων των μέτρων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τη διακυβέρνηση των τραπεζών και την αντιμετώπιση των καθυστερούμενων δανείων- ωστόσο η Αθήνα και οι πιστωτές της θα χρειαστούν και άλλο χρόνο για να συμφωνήσουν σε όλες τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνουν οι αξιωματούχοι.

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία για τα 2 δισ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο ένας αξιωματούχος.

Αντιθέτως, οι αξιωματούχοι λένε πως τώρα θέλουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της να καταλήξουν σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις μέχρι την Τετάρτη.

Από την άλλη μεριά η Γαλλία φαίνεται να πιέζει για συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εκτίμησε πως μια συμφωνία είναι εντελώς πιθανή σήμερα, για τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης και της καταβολής των δόσεων στην Ελλάδα.

Ο Σαπέν υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι πως σε ένα από τα επίμαχα ζητήματα ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της, που θέλουν να διευκολύνουν την κατάσχεση σπιτιών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα ήταν «περίεργο να απαιτούνται από την Ελλάδα περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στις χώρες πιστωτές».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως στη Γαλλία όπως και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, υπάρχουν μέσα καταφυγής για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που απειλούνται με κατασχέσεις.

«Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα αυτό», είπε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χαιρέτισε με πολύ υποστηρικτικό τρόπο της προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις που καταβάλλει η Αθήνα.

«Η Ελλάδα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες τοποθετείται στη σχολαστική τήρηση της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου», με την οποία αποφεύχθηκε μία έξοδος από το ευρώ, δήλωσε ο Σαπέν.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις