Δηλώσεις Δημήτρη Αβραμόπουλου από την επίσκεψή του στην Ειδομένη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στην Ειδομένη μετέβη χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται στην Ελλάδα υποστηρίζοντας επιτόπου τις ελληνικές Αρχές στο έργο τους. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε δηλώσεις του προς τα διεθνή και ελληνικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Η κατάσταση εδώ στην Ειδομένη είναι γνωστή. Τραγική και απαράδεκτη.  Εδώ είναι που δοκιμάζονται καθημερινά οι αρχές και οι αξίες του πολιτισμένου κόσμου.

Είδαμε σήμερα ανθρώπους να ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες. Θύματα εκμετάλλευσης αμείλικτων  κυκλωμάτων διακινητών που τους παραπληροφορούν. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Την ίδια όμως στιγμή, γίνονται μεγάλες προσπάθειες με τη βοήθεια της Ευρώπης για να λειτουργήσουν κοντά στην Ειδομένη τα πρώτα κέντρα υποδοχής, τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί.  Πρέπει να επιβάλουμε νόμιμες οδούς.

Αυτό που σήμερα βιώνουμε, σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης, δεν τιμά κανέναν. Πρέπει να κλείσει άμεσα και η τελευταία σελίδα του δράματος όλων αυτών των ανθρώπων, που κάτω από δύσκολες και τραγικές συνθήκες επέλεξαν αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο προς την Ευρώπη, για να ξεφύγουν τον πόλεμο, την καταστροφή, την τρομοκρατία.

Είναι γνωστό ότι έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο, το οποίο, εφόσον λειτουργήσει, θα απαντήσει με πληρότητα και επάρκεια σε αυτό το δράμα.

Απευθύνω έκκληση σήμερα από την Ειδομένη. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης – με τις κυβερνήσεις των οποίων έχω ανοικτή γραμμή- να ανοίξουν τις πόρτες τους. Να τηρήσουν αυτά που όλοι από κοινού έχουμε αποφασίσει. Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Να κάνουμε πράξη ότι έχουμε ανακοινώσει. Όπως κάθε μήνα να έχουμε την δυνατότητα, για μετεγκατάσταση 6000 προσφύγων.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μία έννοια. Άλλο πρόσφυγας, που δικαιούται διεθνούς προστασίας όπως προβλέπεται στην Σύμβαση της Γενεύης και άλλο παράτυπος μετανάστης, που πρέπει να γνωρίζει ότι θα επιστέψει στην χώρα του.

Η διαδικασία των συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της Ευρώπης και των τρίτων χωρών πρέπει να λειτουργήσει άμεσα.

Τους μήνες που πέρασαν έχουν γίνει βήματα μπροστά, υπάρχει το νομικό πλαίσιο. Δεν πρέπει να αποτύχει αυτή η πολιτική που απαντάει με πληρότητα στο μεγάλο αυτό ζήτημα.

Δεν μιλάμε για αριθμούς. Μιλάμε για ανθρώπους. Στην δική τους θέση βρέθηκαν δικοί μας πρόγονοι σε αλλοτινούς καιρούς. Η προσφυγιά ήταν πάντα ένα φαινόμενο που συνόδευε δραματικές περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας. Αυτό βιώνουμε και σήμερα.

Σήμερα όμως έχουμε την Ενωμένη Ευρώπη. Οι αρχές και οι αξίες της καθημερινά δοκιμάζονται. Τα κλειστά σύνορα και οι φράχτες είναι έξω από τις αρχές, την φιλοσοφία και την πολιτική της Ευρώπης.

Να δείξουμε όλοι το ανθρώπινο και πολιτισμένο πρόσωπο.

Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, γιατί σε αυτήν την χώρα, την πατρίδα μας, έλαχε ένας δύσκολος κλήρος αλλά και συνάμα μια μεγάλη αποστολή.

Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από δυσανάλογα μεγάλη πίεση, σε σύγκριση με το μέγεθος του προβλήματος. Σήμερα δίνει τον δικό της αγώνα για να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή ως ‘ακρίτας της Ευρώπης’.

Το επαναλαμβάνω. Δεν είναι μόνη της. Στο πλευρό της βρίσκεται η Ευρώπη με όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτει, οικονομικά και ηθικά, αναγνωρίζοντας την δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει. Από την άλλη όμως μεριά πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αρχές και οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επαναλαμβάνω ότι η βοήθεια αυτή θα είναι συνεχής, έτσι ώστε σύντομα να μην βλέπουμε τις εικόνες αυτές που προσβάλλουν τον πολιτισμό, τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρώπη.

Αυτά είναι τα μηνύματα που επιθυμώ να στείλω σήμερα. Μηνύματα ανθρωπιάς, συμπαράστασης αλλά και αποφασιστικότητας. Όλοι μαζί να δώσουμε τέλος στο δράμα αυτών των ανθρώπων και να εφαρμοστούν άμεσα οι πολιτικές που έχουμε ανακοινώσει.

Να μπει τέλος στην κατάσταση αυτή και οι άνθρωποι ασφαλείς να τύχουν της φιλοξενίας που τους αναλογεί.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις