Δηλώσεις Επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Brdo, Σλοβενία

Δεν υπάρχουν σχόλια

O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος εκπροσώπησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στο Brdo της Σλοβενίας.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, συζητήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, η διαχείριση των συνόρων καθώς και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Οι συζητήσεις για τα ζητήματα της ασφάλειας επικεντρωθήκαν στην ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για την αντιμετώπιση της διακίνησης πυροβόλων όπλων. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση για τα θέματα αυτά με την Υπουργό Εσωτερικών της Σλοβενίας κα Vesna Györkös Žnidar.

Στη συνέντευξη τύπου, μετά την υπουργική συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να ενισχύσουμε την συνεργασία μας με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν διαχρονικά διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Οι πρόσφατες προκλήσεις αποδεικνύουν ότι όλοι μας ανήκουμε στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η μετανάστευση και η ασφάλεια βρίσκονται στην κορυφή της κοινής μας πολιτικής ατζέντας. Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι η συνεργασία μας στους τομείς αυτούς εμβαθύνεται και ενισχύεται.

Μετά το πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα που έφθασε στην κεντρική Ευρώπη μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων παρουσιάζει μια σχετική σταθερότητα. Οφείλουμε όμως να παραμείνουμε σε εγρήγορση.

Η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η υποστήριξη των Ευρωπαϊκών Οργανισμών, καθώς και οι προσπάθειες που καταβάλλουν όλες οι χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής, έχουν συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να στηρίζει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε αυτήν την προσπάθεια, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Με τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, θα μπορεί πλέον να παρέχεται πρόσθετη υποστήριξη προς τρίτες χώρες για τη διαχείριση των συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Την άνοιξη του επομένου έτους θα σταλεί ένας περιφερειακός αξιωματικός-σύνδεσμος (liaison officer).

Η Europol είναι ένας ακόμα Ευρωπαϊκός Οργανισμού που παρέχει διαρκή υποστήριξη στην περιοχή, τόσο στον τομέα της αντιμετώπισης της διακίνησης μεταναστών, όσο και στον τομέα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Σύντομα θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη την περιοχή αξιωματικοί-σύνδεσμοι και της Europol.

Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα, και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αποτελούν για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντικούς εταίρους στην κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Με την Πρωτοβουλία κατά της Τρομοκρατίας στα Δυτικά Βαλκάνια δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση. Ωστόσο, οι προσπάθειές μας πρέπει να εντατικοποιηθούν, καθώς η απειλή της τρομοκρατίας συνεχίζει να είναι σημαντική για ολόκληρη την ήπειρο.

Παρότι η ροή των ξένων τρομοκρατών μαχητών έχει μειωθεί, το ζήτημα της αντιμετώπισης όσων επιστρέφουν συνεχίζει να αποτελεί κοινή πρόκληση αλλά και κοινή απειλή.

Είναι απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασία μας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλα τα μέτωπα: την πρόληψη και την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, την αντιμετώπιση των τρομοκρατών μαχητών καθώς και της απόκτησης και διακίνησης παράνομων πυροβόλων όπλων.

Η σημερινή κοινή μας δήλωση για τα πυροβόλα όπλα αποδεικνύει την πολιτική μας δέσμευση να εντατικοποιήσουμε από κοινού τις προσπάθειές μας.

Η μετακίνηση και τα ταξίδια χωρίς υποχρέωση θεωρήσεων είναι σημαντικό ζήτημα τόσο για την ΕΕ όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια. Στην προσπάθειά μας να έλθουν τα Δυτικά Βαλκάνια πιο κοντά στην ΕΕ, και να διευκολυνθεί, να ενισχυθεί και να διασφαλισθεί η μετακίνηση χωρίς υποχρέωση θεώρησης, πρόσφατα προτείναμε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου.

Θα είναι φθηνό, γρήγορο, και εύκολο, και δεν πρόκειται να επιφέρει καμιά αλλαγή για το 95% των ταξιδιωτών από την περιοχή αυτή. Μας επιτρέπει όμως να εντοπίζουμε καλύτερα τις απειλές στον τομέα της μετανάστευσης και την ασφάλειας προς όφελος όλων μας.

Επίσης, ο νέος μηχανισμός αναστολής των θεωρήσεων θα επιτρέψει την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση περιπτώσεων κατάχρησης, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις μετακινήσεις χωρίς υποχρέωση θεώρησης για τους ταξιδιώτες. Ελπίζω ότι με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση των θεωρήσεων σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο, όταν ικανοποιηθούν τα κριτήρια αξιολόγησης που εκκρεμούν.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ οι σκοτεινές μνήμες του εθνικισμού είναι ακόμα νωπές, πρέπει όλοι μας να κοιτάξουμε μπροστά, προς ένα κοινό, ευρωπαϊκό μέλλον. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις