Δηλώσεις Επίτροπου Δ. Αβραμόπουλου κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την 3η Διάσκεψη του Βερολίνου για τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στην 3η Διάσκεψη του Βερολίνου για τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση συμμετείχε σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στη συνάντηση που διοργανώθηκε από τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Sigmar Gabriel συμμετείχαν επίσης ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. William Lacy Swing, η Ειδική Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση κα Louise Arbour και ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού κ. Elhadj As Sy. Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Αντικαγκελάριο κ. Sigmar Gabriel για τη διοργάνωση αυτής της σημαντικής Διάσκεψης στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή όλων των βασικών εμπλεκομένων φορέων παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Πριν από τρία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της συνάντησης, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Είχαμε μια ειλικρινή, ανοικτή και εις βάθος συζήτηση σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και τα επόμενα μας βήματα. Συμπέρασμα όλων είναι ότι η μετανάστευση αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα, είναι παγκόσμια ευθύνη. Πέρσι τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποίησαν αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση στη Νέα Υόρκη, όπου ηγέτες από όλον τον κόσμο δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που θέτουν σε αμφισβήτηση αρχές και αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε μεταπολεμικά ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ.  

Για την ΕΕ, η μετανάστευση αποτελεί ζήτημα παγκόσμιου προβληματισμού, κοινής ευθύνης και δράσης. Δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν τρία χρόνια πριν. Υιοθετήσαμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, πολλές νέες πρωτοβουλίες εφαρμόστηκαν, ενώ κάποιες άλλες αντιμετωπίζουν προβλήματα που οφείλονται στην πολιτική στάση όχι των Κρατών Μελών, αλλά των κυβερνήσεών τους. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να διαχωρίσω τα Κράτη Μέλη από τις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις θα κληθούν να λογοδοτήσουν στο μέλλον αν δεν συμμορφωθούν με όσα έχουμε αποφασίσει από κοινού. 

Οι προσπάθειές μας για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, τη μετεγκατάσταση προσφύγων, τη συνεργασία με την Τουρκία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις χώρες της βόρειας και υποσαχάριας Αφρικής, αποτελούν συγκεκριμένα παραδείγματα της προόδου που έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, πρέπει να περάσουμε από τη διαχείριση της κρίσης σε μια ολιστική και μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Για την Ευρώπη, αυτό αποτελεί τον μόνο τρόπο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων κατά μήκος της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου. Ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων, φέτος, από την Ιταλία, και οι πολλές ζωές που χάθηκαν, καθιστούν αναγκαία την ανάληψη δράσης.

Η ΕΕ συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της Διακήρυξης της Νέας Υόρκης και δεσμεύεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο, σε συνέχεια της Συνόδου της Νέας Υόρκης του περασμένου Σεπτεμβρίου, κατά την επεξεργασία των μελλοντικών Παγκόσμιων συμφώνων για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες.   

Πρέπει να προχωρήσουμε από τις διακηρύξεις στις πράξεις, από τις δηλώσεις στις δράσεις.  Για τον λόγο αυτό η συνεργασία με σημαντικές τρίτες χώρες και στρατηγικούς εταίρους όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και ο Ερυθρός Σταυρός έχει καθοριστική σημασία για την ΕΕ.

Ζούμε στην εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας. Το ερώτημα επομένως δεν είναι πώς θα τη «σταματήσουμε» αλλά πώς θα υπάρξει πιο αποτελεσματικός έλεγχος και διαχείρισή της, προς το συμφέρον όλων.

Για τον λόγο αυτό, οι πολιτικές για την αναπτυξιακή συνεργασία, το περιβάλλον, ακόμα και το εμπόριο, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξίσωση αυτή.

Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που απαιτεί παγκόσμια προσέγγιση. Μπορούμε να μετατρέψουμε την πρόκληση της μετανάστευσης σε ευκαιρία αν εργαστούμε από κοινού.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις