Δηλώσεις Επίτροπου Δ. Αβραμόπουλου μετά από την συνάντησή του με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Είχαμε σήμερα μια εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την καλή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων εκ μέρους των ελληνικών αρχών, πάντοτε με την υποστήριξη και των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δευτερεύουσες μετακινήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά και αναμένεται ότι με την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Δουβλίνου θα παραμείνουν περιορισμένες.

Συζητήσαμε με τους Υπουργούς τι χρειάζεται ώστε να βελτιωθεί περισσότερο η διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα, ενώ σημειώσαμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον ρυθμό των μετεγκαταστάσεων, χάρη στη συνεργασία και τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς.

Σιγουρα και πρέπει να το πούμε αυτό, δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια και κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Το ζήτημα, όμως, είναι ακόμη ανοιχτό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Σίγουρα όμως είμαστε προετοιμασμένοι και ως Ευρώπη, αλλά κυρίως τα Κράτη-Μέλη που είναι στην πρώτη γραμμή, με πρώτα την Ελλάδα και την Ιταλία.

Με τα σημερινά δεδομένα, εφόσον διατηρηθεί ο τρέχων ρυθμός, όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια, μπορεί να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, συζητήσαμε και την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, ως ένα από τα θέματα που αποτελούν κοινή πολιτική προτεραιότητα.

Όπως ξέρετε, η Επιτροπή υιοθέτησε πρόσφατα ανακοίνωση σχετικά με την προστασία των παιδιών μεταναστών.

Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να θεσπίσει τη σχετική νομοθεσία για την κηδεμονία ανηλίκων και να εξασφαλίσει άμεσα την κατάλληλη στέγαση και προστασία για όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται στη χώρα.

Άλλωστε, τα Κράτη- Μέλη πρέπει να συνεχίσουν να εξετάζουν κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις για μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων και των πιο ευάλωτων αιτούντων.

Τέλος, όσον αφορά τα νησιά, προέτρεψα τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου (αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των Επιτροπών Προσφυγών), αλλά και τον ρυθμό των επιστροφών και με τη χρήση προ-αναχωρησιακών εγκαταστάσεων για τους μετανάστες που υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν.

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω, ότι την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο το επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η Αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, και ιδιαιτέρως το ζήτημα της αλληλεγγύης.

Σε αυτό το θέμα θα ήθελα να δηλώσω ότι, ένας δίκαιος και λειτουργικός συμβιβασμός είναι απαραίτητος, κάτι που θέλω να πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται όλα τα Κράτη-Μέλη.

Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα ασύλου, το οποίο θα αποδειχθεί αποτελεσματικό για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις.

Η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς μια λέξη άνευ περιεχομένου, αλλά μια νομική όσο και ηθική υποχρέωση και είναι αναγκαίο να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία για να θεσπίσουμε κανόνες, ώστε να εφαρμόζεται στην πράξη. Κανείς μπορεί να ανατρέξει στα λεξικά όλων των γλωσσών, όλων των ευρωπαϊκών χωρών, για να διαπιστώσει ότι η έννοια της αλληλεγγύης είναι κοινή.

Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και τα μηνύματα που έχω στείλει προσωπικά ως Επίτροπος προς όλες τις χώρες και κυρίως προς εκείνες που δεν έχουν μέχρι στιγμής σεβαστεί αυτόν τον όρο ή δεν τον εφαρμόζουν σωστά είναι να το κάνουν δίοτι, αν δεν το πράξουν, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων.

Η Ελλάδα  στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος δεν είναι μόνη της, η ευρωπαϊκή υποστήριξη είναι δεδομένη και θα συνεχίσει σε όλα τα πεδία.

 

Παράλληλα, ερωτηθείς για το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων, ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος σημείωσε:

Θα σας πει περισσότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Υπουργός. Αυτό που εγώ μπορώ να σας πω, γιατί έχω και την πολιτική ευθύνη για τη Europol, η οποία έκανε σχετικές ανακοινώσεις, είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες και ήδη έχουν γίνει και οι απαραίτητες προειδοποιήσεις. Ακόμα δεν ξέρουμε το εύρος και την κλίμακα αυτής της κυβερνοεπίθεσης. Πολλοί από αυτούς που σήμερα επιστρέφουν στα γραφεία τους, μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι υπολογιστές τους έχουν επηρεαστεί. Όλα αυτά όμως είναι σε εξέλιξη. Σίγουρα, τόσο η Ευρώπη με το European Cybercrime Center, αλλά και οι άλλες μας υπηρεσίες παρακολουθούν το θέμα και βρίσκονται σε συντονισμό με τις υπηρεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Ακόμα, όμως, δεν είμαστε στο σημείο να κάνουμε ολοκληρωμένες ανακοινώσεις. Οι έρευνες εξελίσσονται.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις