Δηλώσεις Επίτροπου Δ. Αβραμόπουλου στη 2η Συνάντηση υψηλού επίπεδου του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ (EU InternetForum)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η 2η Συνάντηση υψηλού επίπεδου του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ (EU Internet Forum). Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, και έχει ως στόχο τον περιορισμό της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο.

Στο Φόρουμ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, Υπουργοί κρατών μελών της ΕΕ, εταιρείες του Διαδικτύου, η Europol και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών. Ενόψει της προετοιμασίας του 2ου Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ, ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ανώτατα στελέχη μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου όπως το Facebook, η Google, το Twitter, και η Microsoft.

Στο φετινό Φόρουμ, οι εταιρείες του Διαδικτύου παρουσίασαν μια κοινή πρωτοβουλία για τον εντοπισμό και την αφαίρεση από το διαδίκτυο εικόνων ή βίντεο με τρομοκρατικό περιεχόμενο. Οι εταιρείες επίσης δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν το νέο πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κοινωνίας των Πολιτών, που εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόγραμμα, που έχει λάβει χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από την Επιτροπή, θα υποστηρίξει την κοινωνία των πολιτών στην προσπάθεια να αυξηθεί ο όγκος και η αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών διαδικτυακών αφηγήσεων.

Σε δηλώσεις του προς τον τύπο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε τα εξής:

«Η κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας γίνεται όλο και πιο συχνά στο Διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί στο πιο κρίσιμο πεδίο της μάχης αυτής.

H Daesh υποχωρεί. Λιγότεροι μαχητές ταξιδεύουν στη Συρία και οπουδήποτε αλλού για να πολεμήσουν στο πλευρό της. Ωστόσο, όλο και περισσότερο η Daesh στρέφεται προς το διαδίκτυο, με κύριο σκοπό της τη ριζοσπαστικοποίηση. Οι τρομοκράτες κάνουν κατάχρηση του Διαδικτύου, το οποίο είναι πάνω από όλα σύμβολο των θεμελιωδών ελευθεριών μας, μέσο ενημέρωσης, ελευθερίας του λόγου και επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ο λόγος για τον οποίο εγκαινίασα πέρσι το πρώτο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ, είναι η πρόληψη της κατάχρησης του Διαδικτύου. Είναι μία μάχη που καμία κυβέρνηση, καμιά εταιρία του Διαδικτύου ή η Κοινωνία των Πολιτών δεν μπορεί να δώσει μόνη της. Η εμπιστοσύνη μεταξύ όλων αυτών των φορέων είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να εργαστούμε όλοι από κοινού. Πέρσι βάλαμε τα θεμέλια, φέτος χτίζουμε πάνω σε αυτά.

Είναι η στιγμή για να εστιάσουμε τις προσπάθειες και τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Πέρσι αποδείχθηκε ότι η εθελοντική προσέγγιση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, που βασίζεται σε κοινές αξίες και στην αποφασιστικότητα μας να προστατεύσουμε τους χρήστες του Διαδικτύου, δεν μπορεί παρά να έχει θετικά αποτελέσματα.

H διαδικασία διαδικτυακής αναφοράς που δημιούργησε η Europol έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση του 90% του τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το περιεχόμενο που απομακρύνεται θα παραμένει εκτός Διαδικτύου.

Σε συνεργασία με σημαντικές εταιρείες του Διαδικτύου όπως η Google, το Facebook, το Twitter και η Microsoft, δημιουργήθηκε ένα νέο εργαλείο, για να διασφαλίσουμε ότι κάθε περιεχόμενο που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατικό θα απομακρύνεται και δεν θα επανεμφανίζεται. Χαιρετίζω τη συμμετοχή των εταιρειών στη πρωτοβουλία αυτή.

Πρέπει επίσης να καταπολεμήσουμε τις ιδέες τους με τις δικές μας ιδέες. Δεν αρκεί η αφαίρεση του τρομοκρατικού περιεχομένου, οφείλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι λιγότερη τρομοκρατική προπαγάνδα και αφηγήσεις θα εμφανίζονται στο Διαδίκτυο. Ενισχύουμε την Κοινωνία των Πολιτών μέσω χρηματοδότησης ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, για τη διάδοση αποτελεσματικών μηνυμάτων κατά της τρομοκρατίας.

Την επόμενη χρονιά το Φόρουμ θα απασχολήσουν τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία (e-evidence) που μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο για τον εντοπισμό των τρομοκρατών. Η πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά όταν βρίσκονται σε άλλες χώρες ή ακόμη και σε άλλες ηπείρους.

Επίσης, θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς οι επιθέσεις έχουν γίνει εργαλείο γεωπολιτικής στρατηγικής. Βρέθηκα στις Η.Π.Α την εβδομάδα αυτή, και συζήτησα το ζήτημα με τους Αμερικανούς ομολόγους μου. Η συνεργασία μας με τις Η.Π.Α και με άλλους στρατηγικούς εταίρους είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των συστημάτων μας.

Το ίδιο σημαντική είναι και η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα. Είναι σαφές ότι οι προσπάθειές μας για την προστασία της ασφάλειας των πολιτών μας στο διαδίκτυο έχει παγκόσμια διάσταση.

Σήμερα παρουσιάζουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα βάσει της εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει μεταξύ των εταιρειών του Διαδικτύου, των Κράτών Μελών, της Europol και της Κοινωνίας των Πολιτών. Όλα αυτά δημιουργούν ένα γόνιμο έδαφος για τη μελλοντική μας συνεργασία.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις