Δηλώσεις Επίτροπου Δ. Αβραμόπουλου στην Κατάνια για τα εγκαίνια της νέας έδρας της επιχειρησιακής δύναμης της Frontex: EU Regional Task Force (EURTF)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σήμερα, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται στην Κατάνια της Σικελίας, για τα εγκαίνια της νέας έδρας της επιχειρησιακής δύναμης της Frontex: EU Regional Task Force (EURTF).

Η Περιφερειακή Ειδική Ομάδα της ΕΕ – EURTF στην Κατάνια παρέχει μια πλατφόρμα για τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ομάδων εμπειρογνωμόνων της ΕΕ που συμμετέχουν στα hotspots. Στην νέα επιχειρησιακή δύναμη της Frontex, συμμετέχει επίσης και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), η Europol και η Eurojust.  Η EURTF θα υποστηρίζει τις ιταλικές αρχές στους εξής τομείς: διαχείριση της μετανάστευσης, υποστήριξη για το άσυλο και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης.

Πριν από τα εγκαίνια, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας κ. Angelino Alfano και τον διευθυντή της Frontex, κ. Fabrice Leggeri για να συζητήσουν τις τρέχουσες προκλήσεις στην προσφυγική κρίση.

Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Ευρωπαίος Επίτροπος μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής:

«Σήμερα έχουμε ένα παράδειγμα εφαρμογής ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ, για να υποστηρίξει την Ιταλία που επωμίζεται ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Με τα εγκαίνια της νέας έδρας της Περιφερειακής Ειδικής Ομάδας της ΕΕ – EURTF, έχουμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση της προσέγγισης μας για τα hotspots στην Ιταλία. Τέσσερα hotspots βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.  Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ένα πέμπτο στη Σικελία. Είμαστε σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τις ιταλικές αρχές για το ζήτημα αυτό.  H EURTF θα συντονίζει το έργο των ομάδων των εμπειρογνωμόνων από τον Frontex, τον EASO και την Europol και θα βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφοριών.

Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, η Ιταλία δεν είναι μόνη της. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της. Η EURTF, είναι ένα απτό παράδειγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης.

Περισσότεροι μετανάστες έχουν φτάσει πρόσφατα στην Ιταλία και ακόμα περισσότεροι αναμένεται να φτάσουν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και καλύτερα εξοπλισμένοι. Σε σύγκριση με την κατάσταση ένα χρόνο πριν, τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς.

Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στα κράτη μέλη πρώτης της γραμμής, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία.  Κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να  δείξουν υπευθυνότητα,  αλληλεγγύη και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουμε λάβει από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα σημερινά εγκαίνια υπογραμμίζουν τη σημασία της βελτιστοποίησης της λειτουργικότητας των hotspots με την συμβολή της EURTF. Υπάρχει επίσης ανάγκη περισσότερων εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη. Θέλω να πιστεύω ότι τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις εκλύσεις των Οργανισμών.

Η πρώτη αποστολή των hotspots είναι να εξασφαλίσουν τον γρήγορο έλεγχο, την λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, και την καταγραφή όλων των μεταναστών. Μπορούν επίσης, να επιτρέψουν την καλύτερη οργάνωση της διαδικασίας των επιστροφών όσων μεταναστών δεν δικαιούνται προστασία στην Ευρώπη. Αποτελούν πρότυπο διαχείρισης του μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ταυτόχρονα ενισχύουν την ασφάλεια. Τέλος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το θέμα της μετεγκατάστασης, που και αυτό πρέπει να προχωρήσει με μεγαλύτερο ρυθμό από τα κράτη μέλη.

Η πρόταση του υπουργού Alfano για την δημιουργία πλωτών ή κινητών μονάδων hotspot εξετάζεται πολύ σοβαρά από την Επιτροπή και θεωρώ πιθανότατα να γίνει αποδεκτή. Είναι σαφές ότι πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πτυχές για την εφαρμογή της – συμπεριλαμβανομένης και της νομικής πλευράς.»

Κλείνοντας ο κ. Αβραμόπουλος αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Alfano και τις τοπικές αρχές της Κατάνια, ευχαρίστησε τους κατοίκους της περιοχής και τους Ιταλούς πολίτες για την για την ανθρωπιά που δείχνουν και την θερμή υποδοχή που επιφυλάσσουν στους απελπισμένους ανθρώπους που φτάνουν στις ακτές της Ιταλίας.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις