Δηλώσεις Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Τους τελευταίους 12 μήνες, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είχε καθοριστική επίδραση στη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Έχει επιτευχθεί πρόοδος – όχι όμως ακόμα αρκετή- στην Ελλάδα για την πλήρη εφαρμογή του Δουβλίνου. Τελικός μας στόχος είναι η σταδιακή αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας.

Οι Μετεγκαταστάσεις και οι Επανεγκαταστάσεις έχουν αυξηθεί και αποδεικνύεται ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση και δέσμευση, οι μηχανισμοί αυτοί μπορούν  να έχουν αποτελέσματα.

Επίσης, έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του συστήματος Σένγκεν (Επιστροφή στο Σένγκεν): Οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι και αναλογικοί.

Είναι αλήθεια ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και φυσικά εμείς θα συνεχίζουμε να τους παρέχουμε στήριξη.

Η προσφυγική κρίση δεν έχει τελειώσει. H επιτυχία της κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης είναι οδηγός για την επιτυχία όλων των πολιτικών μας: της μετεγκατάστασης, της επανεγκατάστασης, της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, της σταδιακής επιστροφής της Ελλάδας στο Δουβλίνο και της κανονικής λειτουργίας του Σένγκεν. Όλα τα μέτρα για τη μετανάστευση είναι αλληλένδετα.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την έκθεση προόδου σχετικά με την Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Παρά τα γνωστά γεγονότα του καλοκαιριού, η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζει να ισχύει και να παράγει αποτελέσματα. Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας παραμένει βασική μας προτεραιότητα.

Από το Μάρτιο, ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραστικά. Πρόοδος έχει επιτευχθεί και σε άλλους τομείς. Ο ρυθμός επανεγκαταστάσεων Σύρων από την Τουρκία είναι σταθερός.

ΕΕ και Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις Τουρκικές αρχές, και συνεχίζουμε να παρέχουμε βοήθεια για την εκπλήρωση των υπολοίπων προαπαιτούμενων για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Οι δεσμεύσεις μας ως προς την χρηματοδοτική υποστήριξη προς την Τουρκία εξακολουθούν να ισχύουν. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε δύο άμεσες χορηγήσεις ύψους € 600.000.000 για την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και για την αναβάθμιση των ικανοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας. Το συνολικό πόσο που έχει συμβασιοποιηθεί είναι πάνω από 1,2 δις €, από τα συνολικά 1,4 δις € που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή στα τέλη του Ιουλίου.

Σήμερα υιοθετήσαμε την τρίτη σύσταση σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να ξαναρχίσουν, μελλοντικά και εξεταζόμενες κατά περίπτωση, οι μεταφορές προς την Ελλάδα αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με τους κανόνες του Δουβλίνου.

Με χαρά διαπιστώνω ότι, παρά την πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται, η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος ασύλου.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία έκθεση, η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά την ικανότητα υποδοχής και έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά τη δημιουργία Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια σχετικά με τις προ-εγγραφές. Συστάθηκαν νέες Επιτροπές Προσφυγών και υιοθετήθηκε νέα νομοθεσία για την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας και εκπαίδευσης προς τους αιτούντες άσυλο.

Ωστόσο, περισσότερα πρέπει να γίνουν προτού αρχίσουμε να εξετάζουμε την επανέναρξη μεταφοράς αιτούντων άσυλο σύμφωνα με το Δουβλίνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, παρέχοντας οικονομική και τεχνική βοήθεια.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει επειγόντως να ανταποκριθούν στην έκκληση του EASO για την αποστολή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στα ελληνικά νησιά.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι και η προστασία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων. Αλλά, όπως είπα και στην αρχή: όλα τα μετρά λειτουργούν αλληλένδετα.

Πρέπει και τα υπόλοιπα κράτη μέλη να βοηθήσουν για την ανακούφιση της πίεσης που δέχεται η Ελλάδα, δεδομένου ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, με περισσότερους από 13.000 στα νησιά.

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του προγράμματος της μετεγκατάστασης, σημειώθηκε η ο μεγαλύτερος αριθμός μετεγκαταστάσεων σε μια μέρα,  200 ατόμων, από την Ελλάδα, ενώ  πάνω από 1.200 μετεγκαταστάσεις καταγράφηκαν μόνο τον περασμένο μήνα από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Αυτό αποδεικνύει ότι η μετεγκατάσταση μπορεί να λειτουργήσει εάν υπάρχει πολιτική βούληση – αν τα κράτη μέλη το επιθυμούν και εφόσον αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η μετεγκατάσταση μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν συμμετάσχουν όλοι.

Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά κατοχυρώνεται νομικά στις Συνθήκες της ΕΕ. Τα κράτη μέλη έχουν τη νομική υποχρέωση να συμμορφώνονται  με  τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν, να στείλουν εμπειρογνώμονες, και να μετεγκαταστήσουν τους αιτούντες άσυλο, το συντομότερο δυνατό, τόσο από την Ιταλία όσο και από την Ελλάδα.

Το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό ή ιταλικό πρόβλημα. Είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Διαπιστώνω επίσης με ικανοποίηση την σημαντική πρόοδο σχετικά με τις προσπάθειες επανεγκατάστασης. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν επανεγκατασταθεί στις χώρες της ΕΕ.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί, γιατί είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους γείτονές μας, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, οι οποίοι φιλοξενούν εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους.

Οι νόμιμες οδοί προς την Ευρώπη λειτουργούν. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμήσουμε τα οργανωμένα κυκλώματα των διακινητών και θα περιοριστούν οι απώλειες ζωών στη θάλασσα.

Το πλαίσιο επανεγκατάστασης της ΕΕ, που προτείναμε τον Ιούλιο, θα ενισχύσει τις προσπάθειές μας στον τομέα αυτό, και ελπίζω ότι οι συν-νομοθέτες θα συμφωνήσουν σύντομα.

Σήμερα, επίσης, υιοθετήσαμε έκθεση σχετικά με τους προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, που πραγματοποιούνται από την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, ύστερα από την σύσταση μας τον Μάϊο.

Οι έλεγχοι που διεξάγονται συνεχίζουν να τηρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τους κανόνες Σένγκεν.  Στόχος μας παραμένει η άρση όλων των ελέγχων στα εσωτερικά μας σύνορά, και η επιστροφή στην κανονική λειτουργία του χώρου Σένγκεν, το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε για την έναρξη της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που αποτελεί μέρος αυτής της συνολικής προσέγγισης. Θα μεταβώ στη Βουλγαρία στις 6 Οκτωβρίου για την επίσημη έναρξη.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις