Δηλώσεις Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στη 12η ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου με θρησκευτικούς ηγέτες από την Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε σήμερα στη 12η ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου με θρησκευτικούς ηγέτες από την Ευρώπη. Κύριο αντικείμενο της φετινής συνάντησης ήταν το μεταναστευτικό και η ένταξη.  Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών είναι σήμερα πιο σημαντικός από ποτέ. Είναι η στιγμή που χρειαζόμαστε περισσότερο αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών. Στο παρελθόν ο κόσμος ήταν χωρισμένος εξαιτίας εθνικών και θρησκευτικών συγκρούσεων, και εμφύλιων πολέμων. 

Έχει γίνει πλέον σαφές ότι οι κοινές προσπάθειες των θρησκευτικών ηγετών για τον διάλογο και την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των θρησκειών, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στον αμοιβαίο σεβασμό, ιδιαίτερα δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στους τομείς της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, της κοινωνικής συνοχής και της ένταξης.

Η αλληλεγγύη πρέπει να επικρατήσει παντού. Είναι μια έννοια που υπάρχει σε όλες τις θρησκείες. Οι συναντήσεις, οι ανταλλαγές απόψεων και η ευρύτερη συνεργασία στο μέλλον θα οδηγήσουν σε πιο συνεκτικές και ενωμένες κοινωνίες.

Η σημερινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει στις Βρυξέλλες γύρω από το ίδιο τραπέζι ηγέτες διαφορετικών θρησκειών. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά. Οι θρησκείες μπορούν πραγματικά να ενώσουν τους ανθρώπους, γιατί σε όλον τον κόσμο οι θρησκείες διαδίδουν το μήνυμα της ειρήνης και της αλληλεγγύης.»

Ο κ. Αβραμόπουλος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο γεύμα εργασίας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

» Ο σημερινός μας διάλογος είναι πολύ σημαντικός. Πραγματοποιείται σε μια περίοδο μεγάλων κοινωνικών αλλαγών και προκλήσεων. Η κινητικότητα και η μετανάστευση αλλάζουν τις κοινωνίες του 21ου αιώνα σε όλο τον κόσμο.

Στόχος μας δεν είναι να σταματήσουμε το φαινόμενο αυτό, αλλά να το διαχειριστούμε καλύτερα ώστε να το μετατρέψουμε σε μια ευκαιρία για την Ευρώπη.

Θεμέλια του κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι οι κοινές μας αξίες, οι κοινές αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης. Η Ευρώπη είναι και θα παραμείνει μια ανοικτή και ανεκτική ήπειρος.

Στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, εκτός από τις  κυβερνήσεις,  και η Κοινωνία των Πολιτών, οι θρησκευτικές οργανώσεις και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα μπορούν  να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη και την υποδοχή όσων φθάνουν στην Ευρώπη , προσφέροντας βοήθεια για τη διαμονή τους, αλλά και για την ευρύτερη συμμετοχή τους στην κοινωνία. 

Υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία σχετικά με την ένταξη, όπως ο αριθμός των παιδιών-μεταναστών που πηγαίνουν σχολείο, ή ο αριθμός των μεταναστών που εργάζονται. Ωστόσο, ο αμοιβαίος σεβασμός και η εμπιστοσύνη είναι σημαντικά στοιχεία που δεν μπορούν να μετρηθούν, και οι θρησκευτικές κοινότητες έχουν σημαντικό ρόλο. 

Αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες το πως θα έρθουν πιο κοντά οι διαφορετικές κοινότητες. Είναι η στιγμή να ενισχυθεί ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων και θρησκειών.

Κάποιοι διακρίνουν ομοιότητες με το ιστορικό παρελθόν, ή  ακόμη και επαναλήψεις. Ωστόσο, είναι καθήκον των ηγετών να κατανοήσουν και να διδαχθούν από την ιστορία, και να φροντίσουν ώστε να μην επαναληφθεί. 

Εκτός από την πρωτοφανή  μεταναστευτική κρίση, η Ευρώπη βίωσε και τις φριχτές τρομοκρατικές επιθέσεις, που κόστισαν τις ζωές αθώων πολιτών και  ταρακούνησαν τα θεμέλια των κοινωνιών μας. 

Τα γεγονότα αυτά πρέπει να μας αφυπνίσουν. Η πλειοψηφία των δραστών ήταν Ευρωπαίοι πολίτες. Πρόκειται για τη νεολαία μας, τα παιδιά μας, που γύρισαν την πλάτη τους στις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας. Πρέπει διδαχθούμε από το μάθημα που μας δίνει σήμερα η ιστορία.

Η θρησκεία δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί αιτία διαίρεσης  ή  βίας. Ο μεγαλύτερος κοινός μας εχθρός δεν είναι το μίσος ή η δυσπιστία αλλά η κοινωνική απομόνωση.» 

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις