Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Το είπα κατά την προηγούμενη επίσκεψή μου στη Λέσβο και θέλω να το επαναλάβω: Αξίζουν συγχαρητήρια και δημόσιος έπαινος στους κατοίκους των νησιών, στις ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές, που συντονίζουν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αλλά και στους εμπειρογνώμονες και τα στελέχη από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, τα κράτη-μέλη, όπως και στα μέλη των ΜΚΟ, του UNHCR, του IOM, της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και του EASO.

Δεν μπορεί ένα νησί  ή ένα κράτος να αντιμετωπίζει μόνο του την τεράστια αυτή πίεση. Η προσφυγική κρίση κατέδειξε την ανάγκη συλλογικής Ευρωπαϊκής απάντησης. Γι’ αυτό και μαζί με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, τον Υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας, και φίλο μου, Καρμέλο Αμπέλα, αποφασίσαμε να έρθουμε στη Λέσβο για να διαπιστώσουμε την πρόοδο, ένα χρόνο από την έναρξη ισχύος της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.  Μαζί μας βρίσκεται και ο Υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, ο κ. Μουζάλας, τον οποίο θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω, για την σημαντική δουλεία που έχει κάνει όλο αυτό τον καιρό, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες και δύσκολες συνθήκες, για να μπορέσουμε σήμερα να δούμε αυτή την σημαντική βελτίωση των υποδομών στο νησί της Λέσβου.

Αναφέρθηκα πρωτύτερα στην Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Και ακριβώς θα ήθελα σήμερα να τονίσω: η Δήλωση αυτή δε πρέπει να επηρεαστεί από το κλίμα των ημερών, αλλά πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται σε όλες της τις πτυχές. Απόδειξη της επιτυχούς εφαρμογής της Δήλωσης είναι η σύγκριση με τη κατάσταση που κυριαρχούσε πέρυσι, όταν περίπου 10.000 μετανάστες την ημέρα διέσχιζαν το Αιγαίο, αντί για 40-50 κατά μέσο όρο, σήμερα. Από την άλλη μεριά, και είναι πολύ σημαντικό αυτό, οι απώλειες ζωών έχουν μειωθεί κατακόρυφα, και εδώ είναι σημαντικός ο νέος ρόλος που διαδραματίζει η η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Πραγματικά σώζει ζωές, και αυτή ήταν πάντοτε η προτεραιότητά μας.

Θυμίζω ότι η τελευταία μου επίσκεψη ήταν μετά το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, που έφερε στην επιφάνεια λειτουργικές και οργανωτικές αδυναμίες, οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεπερνιούνται. Με ικανοποίηση σήμερα διαπίστωσα πρόοδο σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υποδομών στα κέντρα, χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, και τη σκληρή δουλειά που κάνουν όλοι εδώ.

Η χωρητικότητα του Καρά Τεπέ έχει αυξηθεί και πλέον το κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει σημαντικά περισσότερους ανθρώπους και σε αισθητά καλύτερες συνθήκες. Οι εγκαταστάσεις στη Μόρια έχουν επίσης αναβαθμισθεί. Το έργο αυτό θα συνεχιστεί.

Ταυτόχρονα, οι πιο ευάλωτες ομάδες έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα. Όπως έχουμε πει, η δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής, θα συμβάλλει στην αύξηση του ρυθμού επιστροφής των παράτυπων μεταναστών. Είχα την ευκαιρία πρόσφατα να συζητήσω το ζήτημα αυτό και με τους δημάρχους των νησιών μας. Παράλληλα, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός ασφάλειας στα νησιά. Ο συνδυασμός των δράσεων αυτών έχει συμβάλει στη σημαντική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι τοπικές οικονομίες βρίσκονται υπό πίεση. Για αυτό τον λόγο, προσπαθήσαμε και πετύχαμε τη  συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης θεωρήσεων στα σύνορα επτά ελληνικών νησιών. Θυμίζω ότι ήμουν τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, όταν είχα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, και η οποία συνεχίζεται.

Θα ήθελα να σημειώσω την ενεργή συμβολή  του υπουργού κ. Μουζάλα, όλων των συντελεστών, καθώς και των δημάρχων των νησιών, ώστε να φτάσουμε εδώ. Εύχομαι δε να συνεχιστεί και στο μέλλον η συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές  για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Διαπίστωσα ότι έχει αυξηθεί  ο αριθμός εμπειρογνωμόνων της EASO στα νησιά. Ο Υπουργός Αμπέλα και εγώ απευθύνουμε έκκληση προς όλα τα Κράτη-Μέλη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ξανά, σήμερα, από την ακριτική αυτή γωνιά της Ευρώπης απευθύνω μήνυμα προς όλα τα κρατη-μελη να επιδείξουν αλληλεγγύη και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην συνολική αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης. Μιας κρίσης, που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δοκιμάζει τη συνοχή, τις αντοχές αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι τα νησιά και οι κάτοικοί τους, όπως είχα πάλι την ευκαιρία να πω στις Βρυξέλλες κατά τη συνάντηση με τους 5 Δημάρχους, θα έχουν την αμέριστη στήριξή μας. Θα ήθελα, πάλι, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους, γι’ αυτή την εξαιρετικά θετική εξέλιξη που καταγράψαμε και διαπιστώσαμε εδώ, και για μία ακόμα φορά να διαβεβαιώσω την ελληνική κυβέρνηση, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές και τους κατοίκους των νησιών ότι θα είμαστε στο πλευρό τους και στο μέλλον.

Αλλά και προς όλους αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους που επέλεξαν τον δύσκολο και επικίνδυνο  δρόμο διαφυγής, και που σήμερα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί τους, για να διαπιστώσω ότι ναι μεν, από την μια πλευρά περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, από την άλλη όμως, αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, και πολιτισμού, κάτι που αντανακλάται από την όλη διαχείριση του ζητήματος αυτού, στα νησιά και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, όπου τα πράγματα έχουν πλέον βελτιωθεί εντυπωσιακά.

Θα ήθελα να  σημειώσω πως ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ  Υπ. Εσωτερικών κ. Abela έχει ζήσει και ο ίδιος προσωπικά τέτοιες εμπειρίες. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Μάλτα και να μοιραστώ ιδιαίτερα δραματικές και συγκινητικές στιγμές μαζί του, πριν ένα χρόνο. Γιατί και η Μάλτα ήταν από τις χώρες της πρώτης γραμμής, οπου άνοιξαν οι κάτοικοι και οι αρχές τις καρδιές και τις πόρτες τους στους πρόσφυγες, αλλά από την άλλη δέχτηκαν μια επίσης ανάλογη δοκιμασία για τις δυνατότητες και αντοχές του μικρού αυτού κράτους.

Για Ενοπλες Δυνάμεις

Έχω υπάρξει δύο φορές προϊστάμενός των ενόπλων δυνάμεων και γνωρίζω από κοντά το αίσθημα καθήκοντος αλλά και τη βαθιά ανθρωπιά που πάντοτε -ιστορικά και διαχρονικά- τις διέκρινε. Αυτόν τον καιρό, αυτό φαίνεται ακόμα περισσότερο σε αυτούς τους χώρους. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέλω να τις ευχαριστήσω και να τονίσω ότι είμαστε κοντά τους σε όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των κέντρων, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά και το Υπουργείο Αμύνης

Για Τουρκία

Το είπα στην αρχή, και το επαναλαμβάνω και τώρα, τα όσα συνέβησαν στην Ευρώπη, τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάσουν τη στρατηγική προοπτική της Τουρκιάς, εκεί που συναντιέται και με τη στρατηγική της ΕΕ. Ευρώπη και Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα. Είναι επωφελές για την Ευρώπη και την Τουρκία, ιδιαίτερα δε στο πεδίο όπου συναντιόνται οι ανθρωπιστικές αρχές, τις οποίες η ΕΕ έχει βάλει στον υψηλότερο βαθμό προτεραιότητας, σώζοντας ζωές και διαχειριζόμενη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την κατάσταση.

Από την άλλη μεριά, να μη ξεχνάμε ότι 3 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στην Τουρκία. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα 3 δις της χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ, για τα οποία έχει γίνει πολύ συζήτηση, δεν δίνονται στη Τουρκία, αλλά διατίθενται για να μπορεί το ειδικό ταμείο για τους πρόσφυγες από τη Συρία να ανταποκρίνεται στην αποστολή του, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη, τρόφιμα, πολιτισμένες και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, και εκπαίδευση στα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στη Τουρκία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημαντική συμβολή της Τουρκίας σε αυτό.

Συνεπώς, στο πεδίο της διαχείρισης του μεταναστευτικού δεν κρίνονται οι εσωτερικές πολιτικές, αλλά, κυρίως, οι αρχές πάνω στις οποίες τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ έχουν βασίσει τις δημοκρατίες τους. Στο μέλλον, αυτός θα είναι ένας χώρος στον οποίο θα μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να συναντιόμαστε, αφήνοντας  πίσω όλες αυτές τις πικρίες που, ενδεχομένως, τον τελευταίο καιρό προκλήθηκαν για μία σειρά από λόγους που είναι έξω από το πλαίσιο της διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις