Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την επίσκεψή του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Την έδρα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη Βαρσοβία επισκέφθηκε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σε δελτίο τύπου του Οργανισμού αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Με αρμόδιο Επίτροπο τον κ. Αβραμόπουλο, τον Δεκέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση νέου κανονισμού για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Frontex ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Χρειάστηκαν μόλις έξι μήνες πολιτικών διαπραγματεύσεων για να εγκριθούν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα νέα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που αναθέτουν στον Οργανισμό την ευρύτερη ευθύνη για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής κ. Fabrice Leggeri, με αφορμή την επίσκεψη του Επιτρόπου στην έδρα του Οργανισμού, δήλωσε: «Ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις μας υπογραμμίζει τη στήριξή του σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του ρόλου μας για τη διαχείριση της μετανάστευσης και της ασφάλειας των συνόρων»

Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με το προσωπικό του Οργανισμού και επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Frontex (Situation Center) το οποίο παρέχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα. Το Κέντρο λειτουργεί ως κεντρικό σημείο επαφής και πρόσβασης σε πληροφορίες για όλους τους εμπλεκομένους φορείς και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα του μηχανισμού άμεσης αντίδρασης σε επείγουσες καταστάσεις, σε οποιοδήποτε σημείο των εξωτερικών συνόρων. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρακολούθησε, επίσης, σε ζωντανή μετάδοση τη συμμετοχή ενός αεροπλάνου σε μια νέα επιχείρηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας (EFCA).»

Σε δηλώσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής:

«Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί και τα Κράτη Μέλη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα εξαιτίας της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής κρίσης.

Το μεταναστευτικό έθεσε σε αμφισβήτηση τη Σένγκεν, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ξεκάθαρο ότι, για να παραμείνει η Σένγκεν χωρίς εσωτερικά σύνορα, πρέπει τα εξωτερικά σύνορα να  προστατεύονται αποτελεσματικά. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων δύο ετών στην Ευρώπη, όπως εκείνη στις Βρυξέλλες που συνέβη ακριβώς ένα χρόνο πριν, προκαλούν ανησυχία στους πολίτες μας. Για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης χρειαζόταν επείγουσα δράση.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας και αναβαθμισμένης Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, χτίζοντας πάνω στην εξαιρετική δουλειά της Frontex. Η νέα Frontex, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αποτελεί το σύμβολο της άμεσης και αποτελεσματικής αντίδρασης της Ευρώπης στις τρέχουσες προκλήσεις. Πλέον, προστατεύουμε και διαχειριζόμαστε από κοινού τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, με πνεύμα αλληλεγγύης και συνυπευθυνότητας, καθώς τα εξωτερικά σύνορα ενός Κράτους Μέλους αντιμετωπίζονται και προστατεύονται ως εξωτερικά σύνορα όλων των Κρατών Μελών.

Ο Οργανισμός έχει στη διάθεσή του νέες αρμοδιότητες και εργαλεία όπως οι εκτιμήσεις ευπάθειας (vulnerability assessments), οι ομάδες εφεδρείας άμεσης αντίδρασης (rapid reaction pools), ο μηχανισμός καταγγελιών (complaints mechanism), ενισχυμένο προϋπολογισμό και προσωπικό. Το 2016, η Frontex είχε συνολικό προϋπολογισμό 19,2 εκατομμύρια ευρώ και απασχολούσε συνολικά 26 άτομα προσωπικό. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή έχει στη διάθεσή της πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το προσωπικό της πλέον ανέρχεται στα 640 άτομα.

Μέχρι το 2020, η Υπηρεσία θα έχει στη διάθεση της προϋπολογισμό ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ και περισσότερα από 1.000 άτομα προσωπικό. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραθέτει πέντε πιθανά σενάρια για την Ευρώπη μέχρι το 2025. Δύο από αυτά προβλέπουν πως η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αναλάβει πλήρως τη φύλαξη και διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φέτος γιορτάζουμε 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης. Πριν δύο χρόνια γιορτάσαμε 30 χρόνια από τη Συνθήκη της Σένγκεν και 10 χρόνια από την ίδρυση της Frontex. Δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένα τα επιτεύγματα αυτά. Στο μέλλον, οι προκλήσεις της μετανάστευσης, του εξτρεμισμού, της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και της απειλής της τρομοκρατίας θα γίνονται όλο και πιο παγκοσμιοποιημένες και διασυνοριακές. Η απάντησή μας δεν σταματά στα εθνικά σύνορα.

Για αυτό τον λόγο, η δράση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής συμβάλλει καθοριστικά στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ορισμένα κενά σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τα καλύψουμε, και να φθάσουμε σύντομα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Είναι, επίσης, θετικό το γεγονός ότι ο νέος αυτός Οργανισμός θα συνεχίσει να έχει την κύρια έδρα του στην Πολωνία. Πριν από λίγες μέρες συνυπογράψαμε συμφωνία με την κυβέρνηση της Πολωνίας, που προσδιορίζει το νομικό καθεστώς του Οργανισμού και των υπαλλήλων της στην Πολωνία. Επίσης, με τη συμφωνία αυτή ξεκινάει η διαδικασία για την κατασκευή των νέων κεντρικών γραφείων του Οργανισμού στη Βαρσοβία, σε έκταση που διέθεσε η πολωνική κυβέρνηση.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις