Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την επίσκεψή του στη Βουδαπέστη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε στη Βουδαπέστη με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας κ. Sándor Pintér και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. László Trócsányi. Ο κ. Αβραμόπουλος, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους Υπουργούς δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Pinter και τον Υπουργό Trócsányi για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε σήμερα και για την φιλοξενία τους. Συζητήσαμε σήμερα το πρωί σχετικά με τις διαφορετικές πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ουγγαρία.

Πριν λίγες ημέρες γιορτάσαμε την επέτειο των 60 χρόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 60 χρόνια συνεχούς ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας, είναι επιτεύγματα που δεν πρέπει να τα θεωρήσουμε δεδομένα. Και δεν πρόκειται να το κάνουμε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της. Πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για μια ασφαλή Ευρώπη. Η μετανάστευση και η ασφάλεια αποτελούν σήμερα παγκόσμιες προκλήσεις. Καμία χώρα δεν μπορεί να τις διαχειριστεί μόνη της.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, σήμερα θα επισκεφθώ την έδρα του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του νόμου (CEPOL). Ο Ευρωπαϊκός αυτός Οργανισμός παρέχει κατάρτιση σε λειτουργούς επιβολής του νόμου, και με το έργο που επιτελεί ενισχύει τη διασυνοριακή συνεργασία σε καίρια ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, από μια αρχική, αποσπασματική, προσέγγιση, μέσα σε δύο χρόνια, υιοθετήσαμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, στην οποία συμμετέχει και η Ουγγαρία. Η ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων και η συνεργασία μας με τρίτες χώρες, έχει αποδειχθεί αναγκαία.

Χάρις στην κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να ισχύει, ο αριθμός των αφίξεων στο Αιγαίο έχει μειωθεί εντυπωσιακά. Η Βαλκανική μεταναστευτική διαδρομή έχει σταθεροποιηθεί. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε την παρακολούθηση και την καταπολέμηση των διακινητών στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με την Europol.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Έχουν ήδη αναπτυχθεί 1350 συνοριοφύλακες. Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουμε τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων (status agreement) με τη Σερβία, ώστε η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή να μπορεί να αναπτυχθεί και στα σύνορά της χώρας αυτής. Κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή, τόσο για τη Σερβία όσο και για την Ουγγαρία.

Παράλληλα, έχουμε ενισχύσει τα εξωτερικά μας σύνορα διενεργώντας συστηματικούς ελέγχους και στους πολίτες της ΕΕ. Όποιος διασχίζει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ελέγχεται. Προσβλέπω στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το σύστημα εισόδου-εξόδου (Entry-Exit System) και το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και άδειας ταξιδίου (ETIAS).

Όπως είπα και στην αρχή, μόνο μέσα από μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση, μπορούμε, πραγματικά, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της μετανάστευσης. Γιατί, ό,τι συμβαίνει στη Συρία, δεν γίνεται αισθητό μόνο στην Τουρκία και την Ελλάδα. Γίνεται αισθητό και στην Ουγγαρία και τη Γερμανία.

Είμαστε μια Ένωση που βασίζεται σε θεμελιώδης αρχές, όπως η υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη προστασίας, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Αυτό συνεπάγεται την παροχή αποτελεσματικής πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου, με βασική επιδίωξη την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διασφαλίζοντας την δίκαιης αξιολόγηση των αιτημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο νομοθετικό πλαίσιο που η Ουγγαρία προωθεί αλλά και ο τρόπος που προωθεί την προστασία των εξωτερικών συνόρων ήταν επίσης μέρος της συζήτησης που είχαμε σήμερα με τους Υπουργούς.

Με ένα φιλικό πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, αποφασίσαμε να εργαστούμε από κοινού, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωπαϊκές αρχές έχουν ομόφωνα συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη, και θα πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται από όλους.

Δεν μπορούμε να έχουμε μια Ένωση ή, όπως επανειλημμένως έχω υπογραμμίσει στο παρελθόν, αλληλεγγύη àla carte. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε αποτελέσματα σε όλες τις πτυχές της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής: μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση όλων όσοι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής, και καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Αυτό θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην ομαλότητα: χωρίς δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές, χωρίς δυσανάλογα βάρη σε συγκεκριμένες χώρες και χωρίς ελέγχους στο εσωτερικό της Σένγκεν. Γνωρίζω πόσο σημαντική είναι η Σένγκεν για την Ουγγαρία. Στο παρελθόν αγωνιστήκατε  για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα για να μπορούν όλοι να μετακινούνται ελεύθερα. Δεν θέλουμε να έχουμε μια Ευρώπη-φρούριο.

Γιορτάζουμε τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σύντομα θα γιορτάσουμε και τα 13 χρόνια από την ένταξη της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα σας, έχει μια μακρά ευρωπαϊκή ιστορία και παράδοση. Έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και ταυτόχρονα έχει επωφεληθεί σημαντικά από αυτό. Αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το ευρωπαϊκό πνεύμα πρέπει να μας καθοδηγεί στην κοινή ευρωπαϊκή μας προοπτική και μέλλον»

Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί την έδρα του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του νόμου (CEPOL) στη Βουδαπέστη, που παρέχει κατάρτιση σε λειτουργούς επιβολής του νόμου με σκοπό την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των αρχών των κρατών μελών.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις