Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, Πεκίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Με ιδιαίτερη χαρά επισκέπτομαι το Πεκίνο, στην πόλη όπου, στα τέλη της δεκαετίας του 90, ως Δήμαρχος Αθηναίων, υπέγραψα την πρώτη συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας.

Αυτή τη φορά βρίσκομαι στην Κίνα για να συζητήσω τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας στους τομείς της κινητικότητας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Είχα, σήμερα, συνάντηση με τον Σύμβουλο του κινεζικού κράτους και Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, κ. Guo Shengkun, και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της συμφωνίας σχετικά με τη διευκόλυνση έκδοσης θεωρήσεων και της συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.

Σήμερα σηματοδοτείται η δεύτερη φάση του Διαλόγου ΕΕ-Κίνας για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα. Η έναρξη λειτουργίας κέντρων για αιτήσεις θεωρήσεων σε περισσότερες πόλεις της Κίνας είναι μια σημαντική εξέλιξη που θα διευκολύνει στο μέλλον την κινητικότητα μεταξύ ΕΕ και Κίνας.

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκινήσαμε σήμερα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών της ΕΕ και της Κίνας. Προσβλέπω στην ταχεία πρόοδό τους.

Συζητήσαμε επίσης για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές μεταξύ  ΕΕ και Κίνας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Κίνα μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω στην περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη στην Αφρική και την Ασία, απ’ όπου προέρχονται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, καθώς και για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης. Επίσης, η Κίνα μπορεί να συνεισφέρει στον δίκαιο καταμερισμό της ευθύνης, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διάσκεψης κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της Συνόδου Κορυφής για τους πρόσφυγες στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επίσης, η Κίνα μπορεί να βοηθήσει την ΕΕ στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο, καθώς οι περισσότερες λέμβοι (rubber boats) που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές κατασκευάζονται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Συζητήσαμε, επίσης, τις σχέσεις ΕΕ και Κίνας στον τομέα της ασφάλειας. Και οι δυο πλευρές έχουν συμφέρον να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στη μάχη κατά της διακίνησης μεταναστών, της εμπορίας ανθρώπων, του ξεπλύματος χρήματος, της εμπορίας ναρκωτικών, της ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων εγκληματιών, του οργανωμένου εγκλήματος και της κυβερνοασφάλειας.

Πρέπει να σημειωθεί το ενδιαφέρον της Κίνας να συζητήσει για το κυβερνοέγκλημα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε σύντομα συναντήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και τη διερεύνηση κοινών πρωτοβουλιών στους τομείς αυτούς.

Ένα βασικό εργαλείο θα είναι η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας Europol -Κίνας, η οποία υπογράφηκε πρόσφατα. Σήμερα ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις και συζητήσαμε για μια ισχυρότερη συνεργασία στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Αυτό θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτυχία της Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Κίνας στις 2 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, με συγκεκριμένα αποτελέσματα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις