Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου

Δεν υπάρχουν σχόλια

«Συζητήσαμε σήμερα με τον Πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό και κυρίως για την εφαρμογή αυτής της τόσο σημαντικής συμφωνίας που επετεύχθη. Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε εκεί.

Από την ώρα που αυτή η συμφωνία αρχίζει να εφαρμόζεται, με αρκετές δυσκολίες στην αρχή, γιατί κάθε καινούργιο ξεκίνημα έχει τις ευαίσθητες και δύσκολες πλευρές του, θα έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό.

Πρέπει να σταματήσουν οι ροές μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη, και φυσικά προς τα ελληνικά νησιά. Από την άλλη μεριά πρέπει να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών, που έχουν δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία.

Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.  Είναι η ώρα όμως για όλα τα κράτη μέλη, να αποδείξουν, ότι πράγματι το εννοούν, όταν μιλούν για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Ήδη άρχισε η αποστολή προσωπικού και μέσων με την Γαλλία και την Γερμανία, ακολουθεί η Ολλανδία και πολλές άλλες χώρες, έτσι ώστε σύντομα ο μηχανισμός να αρχίσει να αποδίδει και να αρχίσουν οι επιστροφές προς την Τουρκία, εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Τον τελευταίο καιρό με γρήγορους ρυθμούς, η Ελληνική πλευρά έχει ανταποκριθεί  στο κομμάτι που την αφορά. Τα hotspots είναι ήδη στη θέση τους, οι χώροι υποδοχής λειτουργούν, απομένει να περάσει το μήνυμα σε αυτούς τους άτυχους ανθρώπους που επέλεξαν αυτό το δύσκολο και επικίνδυνο δρόμο προς την Ευρώπη.

Στην επίσκεψή μου στην Ειδομένη είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους. Ενώ γνώριζαν ότι τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορα, επέλεξαν να βρίσκονται εκεί παραβλέποντας τις οδηγίες των ελληνικών αρχών.

Θέλω να πιστεύω ότι με γρήγορους ρυθμούς θα προχωρήσουμε μπροστά. Σήμερα παρουσίασα στον Πρωθυπουργό τον επιχειρησιακό συντονιστή που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Μάρτιν Βερβέι έχει μεγάλη εμπειρία, γιατί όπως ξέρετε ήταν εδώ όλον αυτόν τον καιρό. Συντονίζει και συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές και βέβαια θα προωθήσει το σχέδιο συνεργασίας Ευρώπης – Τουρκίας.

Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Από την έκβαση και την επιτυχία αυτής της συμφωνίας θα κριθεί σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό η διαχείριση του προσφυγικού για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ενώ στην αρχή είχε φανεί ότι το πρόβλημα ήταν των χωρών της νότιας Ευρώπης, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα και γι’ αυτό συζητήθηκε σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.

Με τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν, κινούμεθα πλέον με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς προς τα εμπρός. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε σύντομα τα αποτελέσματα στα οποία προσβλέπουμε».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Τουρκία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, ο Επίτροπος απάντησε ότι: «οι ροές δεν μειώνονται σε μια νύχτα. Από σήμερα το πρωί τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία και όλα τα μέρη έχουν αναλάβει τις δικές τους ευθύνες. Θα κριθεί στην πράξη. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και η συνεργασία θα προωθηθεί και θα έχουμε τα αποτελέσματα στα οποία όλοι προσβλέπουμε.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις