Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, Βρυξέλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης υπό τη Σλοβακική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. 

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Σλοβακίας κ. Robert Kalinak και τη Σλοβακική Προεδρία για την εξαιρετική τους συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια της Σλοβακικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στους τομείς της μετανάστευσης, της διαχείρισης των συνόρων και της ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή υπήρξε ορόσημο και το μεγαλύτερο κοινό μας επίτευγμα. Από εχθές η Ευρωπαϊκή Συνοριοακτοφυλακή βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα καθώς είναι έτοιμη και η εφεδρεία ταχείας αντίδρασης.

Θέλω επίσης να συγχαρώ την Σλοβακική Προεδρία για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τη διεξαγωγή συστηματικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, έναν χρόνο ακριβώς από την πρότασή μας. Η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο στην κοινή μάχη κατά των ξένων τρομοκρατών μαχητών.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω την Προεδρία για το έργο της σχετικά με την πρόταση του συστήματος Εισόδου- Εξόδου, που συζητήθηκε σήμερα. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να επιλυθούν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα. Θα είχε ιδιαίτερη σημασία η επίτευξη μερικής γενικής προσέγγισής μέχρι το τέλος του έτους.

Χθες, καταλήξαμε σε συμφωνία σχετικά με το μηχανισμό αναστολής θεωρήσεων, σε χρόνο ρεκόρ. Απευθύνω έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να υιοθετήσουν σύντομα την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τη Γεωργία και την Ουκρανία.

Επιπλέον σημειώσαμε σημαντική πρόοδο και στον τομέα της ασφάλειας. Καταλήξαμε πρόσφατα σε συμφωνία σχετικά με την Οδηγία για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, η οποία θα παρέχει στις αρμόδιες αρχές τα εργαλεία που χρειάζονται για να καταπολεμήσουν τη διαρκώς αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Σχετικά με την Οδηγία για τα Πυροβόλα Όπλα, οι τελικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, και προσβλέπω σε συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

Τέλος, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις μας σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος  Ασύλου. Ωστόσο, το ζήτημα σχετικά με το Δουβλίνο και την κατανομή της ευθύνης και της αλληλεγγύης δεν είναι μόνο νομικό, αλλά είναι και πολιτικό. Υπάρχει σύγκλιση σε μια σειρά από βασικές αρχές και η σημερινή συζήτηση ήταν ενθαρρυντική.

Πρέπει τώρα να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό, ανθεκτικό και ισορροπημένο σύστημα. Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο, αποτελεσματικό, και κυρίως δίκαιο  σύστημα  Δουβλίνου, που θα μας επιτρέπει να ενεργούμε συντονισμένα και αποτελεσματικά και σε περιόδους κρίσης.

Σε ό, τι αφορά το νέο Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος. Η Προεδρία, με την υποστήριξη της Επιτροπής, εργάζεται εντατικά για την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο πριν από το τέλος του έτους.

Σχετικά με τον Eurodac, είμαι πολύ ικανοποιημένος με την υιοθέτηση μερικής γενικής προσέγγισης από το Συμβούλιο.

Επιπλέον, στα υπόλοιπα στοιχεία του πακέτου μεταρρύθμισης του ασύλου, έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την Οδηγία για την Αναγνώριση και τις Συνθήκες Υποδοχής, τον Κανονισμό για τις Διαδικασίες Ασύλου, ενώ έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σχετικά με την πρόταση για το Πρόγραμμα Επανεγκατάστασης της ΕΕ.

Χαιρετίζω επίσης τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την Ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών. Πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και να μετατρέψουμε τη μεταναστευτική κρίση σε ευκαιρία για τις κοινωνίες της Ευρώπης.

Όλα αυτά τα στοιχεία, και όλη αυτή η πρόοδος, θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ολοκληρωμένη πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά στον τομέα της μετανάστευσης και της ασφάλειας τους επόμενους μήνες.

Προσβλέπουμε στη συνέχιση των συζητήσεων προς τη σωστή κατεύθυνση από την Προεδρία της Μάλτας, μέσα σε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό πνεύμα.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις