Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε σήμερα στο πρώτο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ που πραγματοποιείται υπό την Προεδρία της Μάλτας. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας κ. Carmelo Abela, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Με ικανοποίηση διαπιστώνω τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Προεδρίας της Μάλτας σχετικά με τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της δράσης μας στους τομείς της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της διαχείρισης των  συνόρων, κατά το επόμενο εξάμηνο. Ο διάλογος με τους Υπουργούς Εσωτερικών ήταν εποικοδομητικός, υπάρχει κοινή αντίληψη σε πολλά σημεία και διαπιστώνεται πρόοδος στο κοινό μας έργο.

Η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου πρέπει να τεθεί στο ευρύτερο πλαίσιο μιας καλύτερης διαχείρισης όλων των πτυχών του μεταναστευτικού, που περιλαμβάνει τη βελτίωση του ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων, την εφαρμογή μιας αξιόπιστης πολιτικής επιστροφής, και της ενίσχυσης της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες.

Έχουμε διαπιστώσει ότι οι κοινές μας προσπάθειες μπορούν να έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Τώρα πρέπει να περιοριστεί και ο αριθμός των αφίξεων μέσω της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου.

Όπως ανακοινώσαμε χθες, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να σταματήσει η απώλεια ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα και για να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών κατά μήκος της διαδρομής αυτής, ιδίως στην περιοχή της Λιβύης. Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση δημιούργησε ένα κλίμα καλύτερης κατανόησης της ανάγκης να υπάρξει πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Προσβλέπω στην επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της μαλτέζικης Προεδρίας σε ό,τι αφορά τη μελλοντική λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Η Προεδρία της Μάλτας πρέπει να  συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, αποδεκτής από όλα τα Κράτη Μέλη, που θα βασίζεται σε έναν αξιόπιστο μηχανισμό αλληλεγγύης, ικανό να εγγυάται ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα εγκαταλείπεται μόνο του. Η μαλτέζικη Προεδρία γνωρίζει ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξη της Επιτροπής για να προχωρήσουν οι συζητήσεις.

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης προσέγγισης μας, πρέπει να βελτιώσουμε τη διαχείριση και την ασφάλεια των εξωτερικών μας συνόρων. Αυτό θα συμβάλλει συνολικά στην ενίσχυση της ασφάλειας στο εσωτερικό της ΕΕ. Η πρόσφατη επίθεση στο Βερολίνο ανέδειξε για ακόμα φορά τη σημασία της διασύνδεσης των υφιστάμενων και μελλοντικών πληροφοριακών συστημάτων της ΕΕ, στους τομείς του ελέγχου των συνόρων και της επιβολής του νόμου. Οι πληροφορίες πρέπει να είναι διαθέσιμες όταν και όπου κρίνεται  αναγκαίο.

Με ικανοποίηση διαπιστώνω επίσης την πρόοδο στο Συμβούλιο σχετικά με τις προτάσεις μας για το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS). Απεύθυνα έκκληση σήμερα προς τους Υπουργούς να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί των προτάσεων αυτών το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου τα τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα αυτά ακόμα και εντός τους έτους.

Παρουσίασα  επίσης στους Υπουργούς τις νέες νομοθετικές μας προτάσεις για την ουσιαστική ενίσχυση του Συστήματος  Πληροφοριών Σένγκεν (SIS). Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται ευρύτατα για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της διαχείριση των συνόρων και της ασφάλειας.

Οι αλλαγές θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική τη χρήση του συστήματος από τις αρχές εφαρμογής του νόμου και φύλαξης των συνόρων, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των επιστροφών. Πρέπει να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση των συστημάτων αυτών στο μέλλον, και ακριβώς προς τον σκοπό αυτό εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή.

Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση στο  άτυπο Συμβούλιο  Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Προσβλέπω στη στενή συνεργασία μας με τη Προεδρία της Μάλτας για να κάνουμε βήματα προόδου σε όλα αυτά τα θέματα, μέσα στους επόμενους 6 μήνες».

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις