Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας της Υπουργικής Διάσκεψης για την Μεταναστευτική Διαδρομή της Κεντρικής Μεσόγειου στη Ρώμη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε σήμερα στη Υπουργική Διάσκεψη για τη Μεταναστευτική Διαδρομή της Κεντρικής Μεσόγειου στη Ρώμη.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν επίσης Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορείου Αφρικής. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε εχθές κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Marco Minniti, Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας και τον κ. Hedi Majdoub, Υπουργό Εσωτερικών της Τυνησίας. Κατά την Διάσκεψη οι αρμόδιοι υπουργοί συζήτησαν σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε ό,τι αφορά τη Μεταναστευτική Διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου.

Μετά το πέρας της Υπουργικής Διάσκεψης και σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Minniti, ο κ. Αβραμόπουλος, αφού τον ευχαρίστησε για τη διοργάνωση  της Υπουργικής Διάσκεψης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν αφορούν μόνο στην Ευρώπη ή τη Βόρειο Αφρική, αλλά είναι παγκόσμιες και κοινές.  

Οι μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία συνεχίζουν να αυξάνονται. Φέτος, ο αριθμός των αφίξεων από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα έχει αυξηθεί κατά 50%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.  

Η εξέλιξη αυτή μας αφορά όλους, τις χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αφρικής, και στις δύο πλευρές της Μεσογείου. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία να συνεργαστούμε τόσο σε συλλογικό όσο και σε διμερές επίπεδο.   

Αποφασίσαμε να συναντηθούμε πάλι σε λίγους μήνες, αυτή τη φορά στην άλλη  πλευρά της Μεσογείου (πιθανώς στην Τυνησία).

Η σημερινή Υπουργική Διάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών μας που περιλαμβάνονται στην Ανακοίνωση του Ιανουαρίου για την Κεντρική Μεσόγειο, καθώς και στο Σχέδιο Εφαρμογής της Μάλτας που έχει ετοιμάσει η Μαλτέζικη Προεδρία.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά για την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Βορείου Αφρικής και Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεταναστευτική Διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιταλία και τη Λιβύη μόνες τους. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε επείγουσα χρηματοδότηση 12.2 εκατομμυρίων ευρώ στην Ιταλία μέσω του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Τα χρήματά αυτά θα δοθούν στην Ιταλική Ακτοφυλακή για την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού πλαισίου συνοριακής επιτήρησης και για την προστασία των ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα.

Το αποτέλεσμα της Υπουργικής Διάσκεψης, όπως αντικατοπτρίζεται και στη σχετική δήλωση, είναι ιδιαίτερα θετικό.  

Αποδεικνύει ξεκάθαρα την προθυμία όλων να συνεργαστούν. Φυσικά, καθοριστικής σημασίας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη.

Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για τη διάθεση 200 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό τη χρηματοδοτική υποστήριξη  της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου.

Από αυτό το ποσό, περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διατεθούν  στη Λιβύη.

Επίσης, παρέχουμε τεχνική υποστήριξη στην Ακτοφυλακή της Λιβύης, μέσω του προγράμματος «Seahorse» και την επιχείρηση «Σοφία», με στόχο  την καταπολέμηση των  διακινητών και την προστασία των ανθρώπινων  ζωών.

Οι αρχές της ακτοφυλακής της Τυνησίας, της Αλγερίας και της Αιγύπτου πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Seahorse», μαζί με τις αρχές της Λιβύης, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της δράσης των διακινητών.

Την ίδια στιγμή, είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε  το έργο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή φροντίδας προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λιβύη.

Σήμερα χτίζουμε πάνω στους ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και γεωγραφικούς δεσμούς, μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. Και σε αυτό είμαστε όλοι ενωμένοι.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις