Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στην Στοκχόλμη, Σουηδία 30/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Στοκχόλμη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έχει συναντήσεις  με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Anders Ygeman και τον υπουργό Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης κ. Morgan Johansson. Κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν οι εξελίξεις στην προσφυγική κρίση και τα θέματα ασφάλειας. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους δυο υπουργούς, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της πρόσφατης ιστορίας της: την προσφυγική κρίση.

Έχει αποδειχθεί πως η κρίση αυτή αποτελεί σημαντική πρόκληση τόσο για τη Σουηδία όσο και για τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, η Σουηδία υπήρξε ένα από τα κράτη-μέλη  που πέτυχαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η Σουηδία συγκαταλέγεται στα κράτη που έχουν υποδεχθεί τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων αυτό τον χρόνο.

Πρόκειται για μία μικρή χώρα που καταβάλλει μία τεράστια προσπάθεια. Η Σουηδία υπήρξε η πρώτη χώρα της ΕΕ που συμμετείχε στο σχέδιο μετεγκατάστασης της Επιτροπής υποδεχόμενη τον Οκτώβριο από την Ιταλία μία ομάδα αιτούντων άσυλο από την Ερυθραία.  Η Σουηδία συμμετέχει, επίσης, στην επιχείρηση EUNAVFOR MED-SOPHIA που έχει ως στόχο την καταπολέμηση των παράνομων διακινητών στη Μεσόγειο καθώς και στην επιχείρηση»Ποσειδών», της Frontex,  που έχει ως στόχο την διάσωση των ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.

Για τους παραπάνω λόγους, θα ήθελα, εκπροσωπώντας την ΕΕ, να συγχαρώ δημόσια τις σπουδαίες προσπάθειες της Σουηδίας αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Η Σουηδία έχει αποτελέσει ένα αληθινό παράδειγμα Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. Εάν υπήρχε ένα μόνο πράγμα, το οποίο η προσφυγική κρίση έχει καταστήσει σαφές κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αυτό θα ήταν η παραδοχή ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνη της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Σουηδίας, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Ο υπουργός Johansson και εγώ είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και συζητήσουμε σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού προκειμένου να διαχειριστούμε καλύτερα την κρίση.

Κατανοώ την απογοήτευση της (σουηδικής) κυβέρνησης σχετικά με το γεγονός ότι συγκεκριμένα κράτη-μέλη δεν είναι ακόμα πρόθυμα να δείξουν τον ίδιο βαθμό αλληλεγγύης όπως η Σουηδία ή πολλά άλλα κράτη-μέλη. Γι’ αυτόν το λόγο, είμαστε σύμφωνοι σε ό,τι αφορά την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλοι τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Επίσης, εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Σουηδία είναι υπέρ της αναθεώρησης του συστήματος του Δουβλίνου. Στην πραγματικότητα, έχω κι εγώ την ίδια άποψη. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής ευθυνών. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, η Επιτροπή έχει αποφασίσει να επιταχύνει την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Σουηδία έχει ζητήσει να ευνοηθεί από το μηχανισμό μετεγκατάστασης. Έχουμε απόλυτη κατανόηση στο ζήτημα αυτό. Η Επιτροπή προετοιμάζει τις σχετικές προτάσεις βάσει των οποίων, αφενός, θα πραγματοποιηθεί μετεγκατάσταση από τη Σουηδία, και αφετέρου θα εξαιρεθεί η Σουηδία από τις μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Παράλληλα, πρέπει να επιταχύνουμε το μηχανισμό μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία, και να καταστήσουμε πλήρως λειτουργικά τα «hotspot» και να μειώσουμε τις δευτερογενείς ροές κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, γεγονός το οποίο επιφέρει, επίσης, δυσανάλογες επιπτώσεις για τη Σουηδία.

Μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (AMIF), έχουμε διαθέσει στη Σουηδία το συνολικό ποσό των 154 εκατ. Ευρώ για την περίοδο 2014-2020, εκ των οποίων τα 51 εκατ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη αναγκών ασύλου και υποδοχής. Η Επιτροπή έχει τώρα εκταμιεύσει προχρηματοδοτήσεις ύψους 10.8 εκατ. Ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως για την ελάφρυνση της πίεσης που υφίσταται το σύστημα ασύλου. Επίσης, με τη βοήθεια του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας διαθέσαμε 11,5 εκατ. ευρώ με στόχο τη διαχείριση του συστήματος θεωρήσεων εισόδου (visa) και τη διαχείριση των συνόρων. Η Επιτροπή έχει λάβει υπόψη της και αυτή τη στιγμή εξετάζει το αίτημα της Σουηδίας για την παροχή επείγουσα ενίσχυσης μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (AMIF).

Σχετικά με την προσωρινή επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Σουηδίας, εκτιμώ τη δέσμευσή σας για να περιοριστούν οι ελέγχου στους απολύτως απαραίτητους για την ανταποκριθεί στους υφιστάμενους πραγματικούς κινδύνους. Ελπίζω οι έλεγχοι να αρθούν το συντομότερο δυνατό μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί. Τόσο ο υπουργός Johansson όσο και εγώ συμφωνούμε ότι ο χώρος Schengen συνιστά ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ευρώπης και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπονομευθεί.

Ενημερώθηκα επίσης σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει επιπλέον χρηματικούς πόρους στη συνοριοφυλακή με σκοπό την εφαρμογή των αποφάσεων επί των επιστροφών. Η Επιτροπή στηρίζει απόλυτα τις προσπάθειές σας σχετικά με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Τις επόμενες εβδομάδες θα υποβάλουμε μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες μέσα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για τις επιστροφές.

Η προσφυγική κρίση δεν είναι μόνο αισθητή στα εξωτερικά σύνορα. Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτή την κατάσταση. Θα ξεπεράσουμε την κρίση μόνο εάν δράσουμε ενωμένα. Μόνο εάν κινηθούμε σε ένα πραγματικό πνεύμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. Η Σουηδία είναι παράδειγμα αυτού του πνεύματος, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται εδώ προκειμένου να την βοηθήσει και να την υποστηρίξει.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις