Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε εχθές και σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας κ. Gérard Collomb με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης.  Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

Κατά τους τελευταίους μήνες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ, αλλά και προηγουμένως στη Στοκχόλμη, το Βερολίνο, τη Νίκαια, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και αλλού, μας υπενθυμίζουν τον λόγο για τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ενάντια στην τρομοκρατία.

Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, με εμπιστοσύνη και ενότητα, για την αντιμετώπιση μιας απειλής που στρέφεται εξίσου εναντίον όλων μας, όλων των πολιτών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η σύνοδος του Συμβουλίου είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα, και θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη γενική προσέγγιση που υιοθέτησαν τα Κράτη Μέλη σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS).

Οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσουν σύντομα με στόχο τη υιοθέτηση του συστήματος ETIAS, το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων μας. Επίσης, θα συμβάλλει στη διασφάλιση της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών όσων ταξιδεύουν.  Έχει επομένως μεγάλη σημασία να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν.

Το Συμβούλιο σήμερα δεσμεύτηκε, επίσης, να προωθήσει τις εργασίες σε ό,τι αφορά τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων ασφαλείας και διαχείρισης των συνόρων.

Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο δείχνει, για ακόμα μια φορά, ότι όλα τα συστήματα πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αστυνομία, οι συνοριοφύλακες, οι τελωνειακές αρχές, οι δικαστικές αρχές, έχουν στη διάθεσή τους, εγκαίρως, την κατάλληλη ενημέρωση.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις μας για τη βελτίωση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS). Πρόκειται για ένα κρίσιμο εργαλείο πληροφόρησης που διαθέτουμε για την ενίσχυση της ασφάλειας στο χώρο Σένγκεν.

Η συνεργασία με σημαντικές τρίτες χώρες σε όλα αυτά τα θέματα έχει καθοριστική σημασία. Προσβλέπω σε μια παραγωγική συζήτηση κατά την υπουργική συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ στη Μάλτα, την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό ήταν, επίσης, το ισχυρό μήνυμα που έστειλαν οι ηγέτες του G7 από την Ταορμίνα πριν λίγες εβδομάδες. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία μόνο εάν είμαστε ενωμένοι.

Σήμερα, συζητήσαμε, επίσης, τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Χρειαζόμαστε ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και ανθεκτικό σε κρίσεις σύστημα.

Έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την Προεδρία της Μάλτας όλα τα στοιχεία για την επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφόρα τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, και είμαι βέβαιος ότι η επερχόμενη Προεδρία της Εσθονίας θα ολοκληρώσει το έργο αυτό.

Καθώς βρισκόμαστε ήδη στο καλοκαίρι, οι αφίξεις στην Ιταλία διαρκώς αυξάνονται. Η  δήλωση ΕΕ-Τουρκίας λειτουργεί και συνεχίζει να έχει αποτελέσματα, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Σε συνέχεια της Διακήρυξης της Μάλτας και του νέου Πλαισίου Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ με τρίτες χώρες καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για τη διαχείριση των ροών, όπως, για παράδειγμα, η συνεργασία με την ακτοφυλακή της Λιβύης.

Σχετικά με τη μετεγκατάσταση, επιτρέψτε μου να επαναλάβω αυτά που είπε εχθές ο Πρόεδρος Juncker: η μετεγκατάσταση ήταν μια συλλογική απόφαση, και η εφαρμογή της αποτελεί επίσης πράξη συλλογικής ευθύνης.

Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι δρόμος μιας κατεύθυνσης ή «à la carte». Η Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας των Συνθηκών, και δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε ενέργειες, σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι δεν τηρούνται οι θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.

Καθώς το καλοκαίρι προχωράει, η εμπειρία μας δείχνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο επανάπαυσης. Δεν βρισκόμαστε όμως εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια.

Έχει έρθει η στιγμή να αξιοποιήσουμε τα μέχρι τώρα επιτεύγματά μας και να προχωρήσουμε προς τα μπρος στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις