Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, Άμστερνταμ 25/1/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μετά το πέρας της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο Άμστερνταμ, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Ασφάλειας και Δικαιοσύνης κ. Ard van der Steur και τον Υφυπουργό Ασφάλειας και Δικαιοσύνης κ. Klaas Dijkhoff, αφού καλωσόρισε την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για την σημερινή πρώτη και άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο για όλους ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε μία κρίσιμη καμπή. 

Τον περασμένο χρόνο, περισσότερο από 1 εκατ. άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της Ευρώπης ζητώντας προστασία. Περισσότεροι από 30,000 έχουν φτάσει ήδη μέχρι στιγμής μέσω θαλάσσης μέσα στο 2016  σε διάστημα τριών βδομάδων.

Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ενώ παράλληλα ελήφθησαν δεσμεύσεις με βάση με τις ευρωπαϊκές αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Ωστόσο κάποιους μήνες αργότερα, παρατηρούμε ότι υπάρχουν περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι, αμφισβητούμενες αποφάσεις χωρών που αφορούν τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, λιγότερη αλληλεγγύη, λιγότερη υπευθυνότητα και περισσότερες μεμονωμένες και ασυντόνιστες αποφάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάντα εδώ και στηρίζει τις χώρες που το έχουν ανάγκη συντονίζοντας τις διάφορες δράσεις. Έχουμε αυξήσει τη χρηματοδότηση, έχουμε καταθέσει νομοθετικές προτάσεις που ανταποκρίνονται στην παρούσα κρίση, έχουμε οργανώσει συναντήσεις, και έχουμε λειτουργήσει ως διαμεσολαβητές εκεί όπου τα κράτη μέλη διαφωνούσαν.

Έχει έρθει η ώρα για όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν. Εάν τα κράτη μέλη δεν υλοποιήσουν πλήρως τις υποσχέσεις τους και δεν σεβαστούν τους υπάρχοντες κανόνες, δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις παρούσες προκλήσεις.

Είναι αναγκαίο να το επαναλαμβάνω συνέχεια: Η μόνη λύση στην προσφυγική κρίση είναι μία Ευρωπαϊκή λύση. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι η πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων. Χρειαζόμαστε:

  • πλήρως λειτουργικά hotspots,
  • καταγραφή όλων,
  • επιτάχυνση της μετεγκατάστασης,
  • αύξηση της ικανότητας υποδοχής στην Ελλάδα και κατά μήκος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων,
  • επιστροφή αυτών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής και
  • ενίσχυση του έλεγχου και τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων.

Όπως έχω δηλώσει, η ζώνη Schengen είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της ΕΕ και γι’ αυτό χρειάζεται να την προστατεύσουμε. Αλλά για να εξασφαλίσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία στα εσωτερικά μας σύνορα χρειάζεται να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα.

Η Επιτροπή έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά με την πρόταση για τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι  η Ολλανδική Προεδρία έθεσε την εν λόγω πρόταση ως προτεραιότητα και δεσμεύτηκε για να την προχωρήσει.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα σημαντικά ζητήματα που επίσης συζητήθηκαν σήμερα. 

Προκειμένου να κρατήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς και να μειώσουμε την τρομοκρατική απειλή, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη χρήση να κάνουν χρήση των βάσεων δεδομένων, όπως της Schengen και τους μηχανισμούς της Europol. 

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήσαμε επισήμως την έναρξη του νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (ΕCTC) της Europol, το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την ανταλλαγή πληροφοριών και τον επιχειρησιακό συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών, ιδιαίτερα στον αγώνα κατά των ξένων τρομοκρατών μαχητών, στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων καθώς και στον αγώνα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για τα πυροβόλα όπλα, την Οδηγία για την ποινικοποίηση των μετακινήσεων των τρομοκρατών, την κατάρτιση και την χρηματοδότηση σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτά είναι συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και θα πρέπει να εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης, έχουμε λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης των νέων μας, με αυξημένους πόρους και ένα Κέντρο Αριστείας για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε τοπικό επίπεδο.

Ο χρόνος τελειώνει και δεν έχουμε τα περιθώρια να συνεχίσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς. Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, να εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή και να κρατήσουμε ασφαλείς τους πολίτες της ΕΕ.

Ο νέος χρόνος δεν έχει ξεκινήσει καλά και δεν είμαι αισιόδοξος, Αλλά δεν διακατέχομαι από ηττοπάθεια, ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους όσους βρίσκονται εδώ σήμερα ότι έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στους πολίτες μας, απέναντι στα υπόλοιπα κράτη μέλη, απέναντι στις γειτονικές χώρες –εταίρους μας, αλλά και απέναντι στους ευάλωτους ανθρώπους που αναζητούν προστασία.

Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι βασιζόμαστε εξίσου στους εταίρους μας εκτός Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν πρόκειται για μία ευρωπαϊκή μόνο προσφυγική κρίση. Πρόκειται για μία διεθνή κρίση.

Πιστεύω ακόμα ότι όλα τα κράτη μέλη, από κοινού με την ολλανδική Προεδρία, την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο θα συνεργαστούν για την εξεύρεση κοινών λύσεων.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις