Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Τις επόμενες 10 ημέρες, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Διαφορετικά, κινδυνεύει να καταρρεύσει όλο το σύστημα. Έχουμε την ευθύνη να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να εφαρμόσουμε τις συμφωνημένες ευρωπαϊκές λύσεις. 

Δεν υπάρχει χρόνος για ασυντόνιστες ενέργειες.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος μας με τον ‘Ύπατο Αρμοστή των ΗΕ για την Τουρκία συμφωνήσαμε σε συντονισμένα μέτρα για την επιτάχυνση του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 7 Μαρτίου.

Καλωσορίζω τη συμφωνία του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών στο Αιγαίο. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Επίσης, σήμερα συζητήσαμε για τα σύνορα.

Πρώτον, για την καλύτερη διαχείριση των συνόρων και την πρόταση μας για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή  και Ακτοφυλακή. Συμφωνήσαμε με την Ολλανδική Προεδρία να έχουμε συμφωνία μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Γιαυτό συνεργάζομαστε στενά και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεύτερον, για την ασφάλεια των συνόρων και την πρότασή μας για την διενέργεια συστηματικών ελέγχων σε όλους όσους διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και Ευρωπαίων πολιτών. Είναι ενθαρρυντικό πως τα κράτη-μέλη κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή και προσβλέπω στην συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.

Στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Η πιθανότητα μίας ανθρωπιστικής κρίσης είναι ρεαλιστική και είναι πολύ κοντά.

Με μονομερείς, διμερείς ή τριμερείς δράσεις, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις είναι πλέον ορατές!

Έχουμε όλοι συλλογική ευθύνη απέναντι στις γειτονικές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, αλλά κυρίως απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική προώθησης των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα («wave through policy»), ούτε μπορούμε να βάζουμε ανώτατα όρια στον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Κάτι τέτοιο απλά αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες.

Υπενθύμισα σήμερα στα κράτη μέλη ότι όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε και να εφαρμόζουμε τους κανόνες.

Η Επιτροπή εργάζεται ακατάπαυστα σε σχέδια έκτακτων καταστάσεων εντός και εκτός ΕΕ. Με την συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Το σχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες μέρες.

Ο σχεδιασμός αυτός δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις μας:

– την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, του Σύστηματος του Δουβλίνου και του συστήματος της Συνθήκης Schengen,

– την επιστροφή στην κανονικότητα όσο το δυνατό συντομότερα, και

– στην δραστική επίσπευση και λειτουργία του σχεδίου μετεγκατάστασης: όχι με δεκάδες αλλά με εκατοντάδες.

Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ στενά. Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της,  χρειάζεται όμως την στήριξη μας για να αυξηθούν οι δυνατότητες υποδοχής. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είναι σε ετοιμότητα για να συνδράμουν.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως πρόκειται για ανθρώπινες ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σε αυτούς που πιστεύουν στις εθνικές λύσεις με το πρόσχημα ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν λειτουργεί, απαντώ ξεκάθαρα: οι εθνικές δράσεις είναι αυτές που ακριβώς παρεμποδίζουν μία ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Το δήλωσα το πρωί και το επαναλάβω: Είναι ώρα να δώσουμε αποτελέσματα.

Δεν μας απομένει καθόλου χρόνος για χάσιμο.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις