Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Με απόλυτη πλειοψηφία υιοθετήθηκεαπό το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ η Οδηγία που αφορά τους τους νέους Ευρωπαϊκούς κανόνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μετά από πρόταση του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η νέα Οδηγία ποινικοποιεί την τρομοκρατία σε όλες της τις εκφάνσεις.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών και σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ολλανδό Υπουργό Δικαιοσύνης και Ασφάλειας κ. Ard VAN DER Steur, ο Ευρωπαίος Επίτροπος μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή μέρα να υιοθετήσουμε την Οδηγία για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (Counter Terrorism Directive), είναι πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς συμπίπτει με την 12η επέτειο μνήμης των θυμάτων της τρομοκρατίας.

Πέρυσι, πάρα πολλές αθώες ζωές χάθηκαν και πολλές οικογένειες καταστράφηκαν ή επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την τρομοκρατία.

Χαιρετίζω την πρόοδο που επετεύχθη στο Συμβούλιο και ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αντίστοιχους ταχείς ρυθμούς υιοθετήσει την Οδηγία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η νέα μας Οδηγία θα καλύπτει τα οποιαδήποτε κενά που υπήρχαν στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ότι αφορά την ποινικοποίποιηση των τρομοκρατικών πράξεων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ομοιομορφία στον ορισμό των τρομοκρατικών εγκλημάτων, καθώς και την ποινικοποίηση μια σειράς βοηθητικών δραστηριοτήτων που εντάσσονται και αυτά στα τρομοκρατικά εγκλήματα.

Με τη θέση σε ισχύ της Οδηγίας αυτής, μετά από την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα έχουμε πετύχει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο φαινόμενο της τρομοκρατίας και των ξένων τρομοκρατών μαχητών.

Η Οδηγία αυτή έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα στην διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων και θα επιβάλει αυστηρότερες ποινές στους δράστες. Επίσης, η προτεινόμενη Οδηγία θέτει νέους κανόνες που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη προστασία και στήριξη των θυμάτων της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, στην χθεσινή Υπουργική Σύνοδο συζητήσαμε και το θέμα της αναθεώρησης της Οδηγίας για τα Πυροβόλα Όπλα. Από τις τοποθετήσεις των Κρατών-Μελών καθίσταται πλέον σαφής η στήριξή τους στην προσπάθεια να σταματήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο την πρόσβαση των τρομοκρατών στα πυροβόλα όπλα.

Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα. Ο μόνος δρόμος για εμάς είναι να αποτρέψουμε και να εξαλείψουμε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις