Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του στην Φινλανδία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Ελσίνκι. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Petteri Orpo, συζήτησαν τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τα θέματα ασφάλειας. Σε δηλώσεις προς τον τύπο με τον Υπουργό, ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Η Φινλανδία διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής Ευρωπαϊκής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της κρίσης, και έχει αναλάβει μια σειρά από συγκεκριμένες δράσεις.

Όταν το σύστημα μετεγκατάστασης ξεκίνησε το περασμένο έτος, η Φινλανδία ήταν ένα από τα πρώτα κράτη μέλη της ΕΕ που υποδέχθηκε πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Συζητήσαμε την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και την συνεργασία μας με την Τουρκία, καθώς επίσης και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προετοιμαστούμε σε περίπτωση αλλαγής των μεταναστευτικών διαδρομών.

Ο Υπουργός με πληροφόρησε για τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Φινλανδία στο μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, συζητήσαμε τις μεταναστευτικές εξελίξεις κατά μήκος της λεγόμενης «Αρκτικής διαδρομής».

Στην Φινλανδία έχουν φτάσει πάνω από 1.000 μετανάστες από την αρχή του έτους από τα δύο πιο βόρεια σημεία διέλευσης των συνόρων με τη Ρωσία.  Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τον Frontex, παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η Φινλανδία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξή μας. Στο πλαίσιο αυτό, η υπάρχουσα συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Ρωσίας είναι ένα σημαντικό εργαλείο.

Συζητήσαμε, επίσης, το Δουβλίνο, ενόψει των σχεδίων της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

Με τον Υπουργό, συμφωνήσαμε επίσης για την αναγκαιότητα της διασφάλισης του Σένγκεν και την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η πρόταση της Επιτροπής για την «Ευρωπαϊκή Συνοροφυλακή και Ακτοφυλακή» είναι μια απτή λύση για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και υπολογίζω στην υποστήριξη της Φινλανδίας για να γίνει αυτή η πρόταση πραγματικότητα.

Συζητήσαμε επίσης θέματα ασφάλειας και ιδιαιτέρως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Φινλανδία είναι αντιμέτωπη με την πρόκληση των ξένων τρομοκρατών μαχητών και χαιρετίζω τα μέτρα που έλαβε για να αντιμετωπίσει το θέμα της ριζοσπαστικοποίησης.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι μόνο αισθητές στο Νότο ή στον Βορρά  είναι αισθητές παντού στην Ευρώπη.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις