Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, 18/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μετά την σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα ασφαλείας και στην προετοιμασία του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της Παρασκευής στις 20/11/2015.

Μεταξύ άλλων ο Επίτροπος ανέφερε τα εξής:

«Θα ήθελα να εκφράσω για ακόμη μια φορά, την θλίψη και τον αποτροπιασμό μου για τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στο Παρίσι. Δεν επιτέθηκαν μόνο στην Γαλλία και τον πυρήνα των αξιών της, αλλά στο σύνολο της Ευρώπης. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση είναι και ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιταχύναμε τα πράγματα σε διάστημα λίγων ημερών.

Θα πρέπει όμως να διευκρινίσουμε, ότι η αντίδρασή μας δεν οφείλεται μόνο στα γεγονότα του Παρισιού. Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα Ασφάλειας, που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο, είναι και παραμένει η βάση μας. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσω συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης όπλων και εκρηκτικών. Θα περιέχονται τόσο οι τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές δράσεις για την ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης όπλων, εντός της ΕΕ αλλά και με τρίτες χώρες. Τα θέματα που θα καλύπτονται είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, η επιχειρησιακή συνεργασία της ΕΕ και η συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Οι συζητήσεις για το Ευρωπαϊκό PNR με Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο βρίσκονται σε εξέλιξη. Είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν από το τέλος του έτους. Υπήρξε μια μεγάλη ανησυχία γύρω από τη διαχείριση των συνόρων και την ανταλλαγή πληροφοριών. Eίμαι απόλυτα σαφής: μπορούμε να έχουμε μια καλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν μόνο αν έχουμε ασφαλή εξωτερικά σύνορα. Ο κώδικας λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν προβλέπει ήδη όλα τα εργαλεία που απαιτούνται για τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα. Τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν πλήρη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και να χρησιμοποιήσουν τους Κοινούς Δείκτες Κινδύνου (Common Risk Indicators) που αφορούν τους ξένους μαχητές.  Όπως γνωρίζετε, ετοιμάζουμε μια πρόταση για ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των συνόρων, με τη μορφή μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής τον Δεκέμβριο, και ένα πακέτο για τα έξυπνα σύνορα την άνοιξη.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας (European Counter Terrorism Centre) εντός της Europol, θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου. Βασίζομαι στα κράτη-μέλη ώστε να στείλουν εμπειρογνώμονες εκ των προτέρων, για να λειτουργήσει το Κέντρο από την πρώτη μέρα. Θα παρουσιάσουμε επίσης μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου μια πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας για την τρομοκρατία (framework on Terrorism). Με αυτόν τον τρόπο θα εναρμονιστεί η ποινικοποίηση των αδικημάτων που συνδέονται με τα ταξίδια τρομοκρατών, την εκπαίδευση, την χρηματοδότηση και την διευκόλυνση των εν λόγω ταξιδιών για την αντιμετώπιση των ξένων μαχητών. Επίσης, ολοκληρώνουμε την αξιολόγηση των πρόσθετων μέτρων που μπορούν να ληφθούν για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνο τα συμπτώματα και τα εργαλεία με τα οποία οι τρομοκράτες λειτουργούν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί τους ανθρώπους να στρέφονται εναντίον των κοινωνιών μας  και ιδιαίτερα όταν έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ. Το κέντρο αριστείας του Δικτύου Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση βρίσκεται σε λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου 2015.

Μετά την επιθέσεις στο Παρίσι, το ζήτημα της χρήσης του Διαδικτύου για τη ριζοσπαστικοποίηση έχει ευρέως συζητηθεί. Στις 3 Δεκεμβρίου θα διοργανώσω ένα Διαδικτυακό Φόρουμ Internet Forum) στην ΕΕ, όπου έχω προσκαλέσει τους Υπουργούς και στελέχη μεγάλων και μικρότερων εταιρειών του Διαδικτύου ώστε να ενισχυθεί η  μεταξύ τους συνεργασία. Έχουμε επίσης, την Ευρωπαϊκή μονάδα αναφοράς του παράνομου περιεχομένου (EU Internet Referral Unit) εντός της Europol. Η αποστολή της μονάδας αυτής είναι ο εντοπισμός και η απομάκρυνση του τρομοκρατικού υλικού στο διαδίκτυο.

Σε τέτοιες στιγμές, πρέπει να σταθούμε με μία φωνή κατά του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας. Σχετικά με την ασφάλεια και την προσφυγική κρίσης, η πλήρης εφαρμογή των όσων έχουμε θέσει ως στόχο: την μετεγκατάσταση (relocation), την επανεγκατάσταση (resettlement), τα hotspots και την καταπολέμηση του λαθρεμπόρων, θα ενισχύσουν περισσότερο την ασφάλεια.

Για να μην υπάρξει καμία παρανόηση: εκείνοι που διέπραξαν αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα στο Παρίσι δεν είναι πρόσφυγες. Έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να προστατεύσουμε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις