Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την ενίσχυση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Η Ευρώπη έχει βυθιστεί στο πένθος λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους, σε όλους τους πολίτες του Βερολίνου και της Γερμανίας.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, ως πολίτες και ως Ευρωπαίοι. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον φόβο και δεν πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Δεν πρέπει ποτέ να αποκηρύξουμε τις βασικές αρχές και τις θεμελιώδεις αξίες μας που προσδιορίζουν τις ελεύθερες και ανοικτές κοινωνίες μας.

Δυστυχώς, βιώσαμε παρόμοιες καταστάσεις κατά τη διάρκεια του έτους σε διάφορες χώρες της  Ευρώπης. Ωστόσο, τα γεγονότα αυτά δεν μας πτόησαν, αντίθετα τόνωσαν την αποφασιστικότητά μας. Η Ευρώπη είναι περισσότερο ισχυρή και ανθεκτική σε σχέση με πέρσι.

Από τον Απρίλιο του 2015 που παρουσιάσαμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην  κοινή μας  μάχη κατά της τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, βελτιώνοντας τα εργαλεία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών και ενισχύοντας τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας, κάναμε σημαντικά βήματα προς την επίτευξη μιας αποτελεσματικής Ένωσης Ασφάλειας.

Δημιουργήσαμε και αναβαθμίσαμε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας της Europol με σκοπό τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Η Europol έχει ήδη κινητοποιηθεί για να παράσχει βοήθεια προς τις γερμανικές αρχές.

Έχουμε, επίσης, συμφωνήσει σχετικά με τις Οδηγίες για την τρομοκρατία και τα πυροβόλα όπλα, που θα μας βοηθήσουν στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Με το πακέτο που παρουσιάζουμε σήμερα σχετικά με την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας προστίθενται επιπλέον εργαλεία στους τομείς της ποινικοποίησης του ξεπλύματος χρήματος, της παράνομης διακίνησης μετρητών, καθώς και της δέσμευσης και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων.

Ταυτόχρονα εντατικοποιούμε τις δράσεις πρόληψης στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης μέσω του Δικτύου Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (RAN) και του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ. Στόχος μας είναι η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης στο διαδίκτυο, πριν οδηγήσει στη βία.

Ωστόσο, δεν πρέπει μόνο να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ μας, πρέπει και να βελτιώσουμε τις επιχειρησιακές δράσεις μας και τη διασύνδεση όλων των πληροφοριακών συστημάτων μας.

Επειδή η τρομοκρατία δε γνωρίζει σύνορα, η αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της εσωτερικής μας ασφάλειας. Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής αποτελεί ορόσημο σε αυτόν τον τομέα.

Επιπλέον, θέτουμε σε επιχειρησιακή εφαρμογή το πλαίσιο σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR), ενώ πρόσφατα υπήρξε συμφωνία σχετικά με τη θέσπιση υποχρεωτικών συστηματικών ελέγχων κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ όλων των ταξιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών της ΕΕ.

Επιπλέον, έχουμε προτείνει το σύστημα Εισόδου-Εξόδου για την παρακολούθηση όλων των διασυνοριακών μετακινήσεων των υπηκόων τρίτων χωρών, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS) για την ενίσχυση των ελέγχων ασφάλειας των ταξιδιωτών χωρίς υποχρέωση θεώρησης, καθώς και ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της απάτης σχετικά με τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σήμερα, με τις προτάσεις μας για την ενίσχυση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), κάνουμε ένα βήμα ακόμα για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράτυπης μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε την υποχρέωση δημιουργίας μιας νέα κατηγορίας καταχωρίσεων (alerts) στο Σύστημα για υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατικές επιθέσεις καθώς και έναν νέο «κατάλογο ελέγχου». Παράλληλα, προσθέτουμε νέες κατηγορίες καταχωρίσεων (alerts) «αγνώστων καταζητούμενων » και αποφάσεων επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών. Επιπλέον, η Europol, η Eurojust και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα έχουν πλήρη πρόσβαση στη βάση δεδομένων του SIS.

Θέλουμε η Ευρώπη να γίνει ασφαλέστερη, αλλά όχι φρούριο. Η έκθεση προόδου για την αμοιβαιότητα στις θεωρήσεις εισόδου εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, και εργαζόμαστε για να υπάρξει πλήρης αμοιβαιότητα στις θεωρήσεις  μεταξύ ΕΕ – Καναδά και ΕΕ – ΗΠΑ.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή πρόκληση, αλλά παγκόσμια. Είμαστε ενωμένοι με τους εταίρους μας στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, αλλά και στις ΗΠΑ, σε αυτήν την κοινή προσπάθεια για να κάνουμε τον κόσμο ασφαλέστερο για όλους.

Πρέπει η Ευρώπη να παραμείνει μια ανοικτή και φιλόξενη ήπειρος, όπου η ελευθερία και η ασφάλεια αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις