Δημήτρης Αβραμόπουλος: Απογοητευμένος από τον ρυθμό των επανεγκαταστάσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

«Προς το παρόν δεν πήραμε αποφάσεις νομικού χαρακτήρα για τις επανεγκαταστάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Αναλυτικότερα ανέφερε πως «Η απόφαση να πραγματοποιηθούν επανεγκαταστάσεις είναι δεσμευτική και τα κράτη-μέλη έχουν μια ηθική υποχρέωση να το πράξουν. Προς το παρόν δεν προχωρήσαμε σε νομικού χαρακτήρα βήματα -oι μέθοδοί μου ενθάρρυνσης και πειθούς ήταν πολιτικές- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα βήματα αυτά δεν θα γίνουν». Παράλληλα, στις δηλώσεις του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων τονίζει ότι είναι απογοητευμένος από τον αργό ρυθμό των επανεγκαταστάσεων και από την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Για την συνθήκη Σέγκεν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόσθεσε:

«Το Σέγκεν δεν πεθαίνει. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επιστροφή στην ομαλότητα, όπως αναφέρεται και στον οδικό χάρτη «Βack to Schengen». Για να επιτελεσθεί πρόοδος, όμως, χρειάζονται ενδιάμεσα βήματα. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα, πρέπει να εξασφαλίσουμε μια βαθμιαία διαδικασία, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτραπούν προσωρινοί, έκτακτοι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα». Ο αρμόδιος επίτροπος δηλώνει επίσης ότι η ιδέα του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, να δημιουργηθούν πλωτά Hot spots είναι ενδιαφέρουσα και πρέπει να τύχει εμβάθυνσης. Ο κύριος Αβραμόπουλος τονίζει ότι «Η διαχείριση του προσφυγικού δεν ανήκει μόνον σε Ιταλία και Ελλάδα», ενώ σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία των επανεγκαταστάσεων, δήλωσε: «Μέχρι τώρα είναι 1.441 τα άτομα που επανεγκαταστάθηκαν από Ιταλία και Ελλάδα. Εξ αυτών, 565 μόνον από την Ιταλία. Τώρα που οι αφίξεις στην Ιταλία αυξάνονται και πάλι, ο αριθμός των επανεγκαταστάσεων πρέπει να μεγαλώσει, αν θέλουμε να αποφύγουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χώρα».

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις