Δημήτρης Αβραμόπουλος: Που πηγαίνει η Ευρώπη;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Άρθρο του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ», Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

«Που πηγαίνει η Ευρώπη;» «Είμαστε στο χείλος της διάσπασης;» «Τι θα γίνει αν δεν πετύχουμε με τις μεγάλες προκλήσεις των ημερών;» Ερωτήματα που τελευταίο ιδίως διάστημα μου απευθύνουν πολίτες και κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα. Η προσφυγική κρίση βάζει σε κίνδυνο αυτά τα ίδια τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρέπει  ωστόσο να υποτιμάμε την ανθεκτικότητα αυτής της Ένωσης.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στις ακτές μας τη χρονιά που πέρασε. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 10,000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε τραγικές συνθήκες. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να φτάνουν σε καθημερινή βάση, και η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχθεί άλλους 100,000 μέχρι το τέλος του μήνα. Η απλή και συνεχής επανάληψη των αριθμών κινδυνεύει να μας παραλύσει, να μας κάνει να ξεχάσουμε πως μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Στο μεταξύ φράκτες υψώνονται  και τα σύνορα κλείνουν- όχι μόνο κυριολεκτικά, αλλά και στo μυαλό των πολιτών μας, προσφέροντας γόνιμο έδαφος για να αναπτύσσεται ο λαϊκισμός, η ξενοφοβία και ο εθνικισμός.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε έναν μηχανισμό επείγουσας υποστήριξης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια εντός της ΕΕ. Μια ρύθμιση που εξασφαλίζει πρόσθετη στήριξη στα Κράτη-Μέλη που έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την προσφυγική κρίση, όπως η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τις Ελληνικές αρχές επεξεργαζόμενοι πέραν των άλλων και  ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας που αυτόν τον καιρό δέχεται την μεγαλύτερη πίεση.

Και η στήριξη αυτή θα είναι συνεχής μέχρι να ξεπερασθεί η κρίση.

Άμεση στόχευση να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν σε υποδομές στέγασης, απόκτησης έμψυχου δυναμικού και εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων.

Αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με συνθήκες κρίσης και με σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να φεύγουν όσο υπάρχει αστάθεια στη γειτονιά μας. Αυτό που συμβαίνει στην Συρία, έχει γίνει αισθητό όχι μόνο στην Τουρκία ή στην Ελλάδα, αλλά μέχρι πάνω στην Σουηδία και αλλού. Οι φράκτες απλά εκτρέπουν τις ροές, με τις διαδρομές να αλλάζουν γρήγορα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πάρει την πρωτοβουλία από την αρχή, και έχει δείξει το δρόμο για μια συλλογική προσέγγιση. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι θάρρος και αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας να υλοποιηθούν οι πρότερες δεσμεύσεις, να αναληφθεί και να κατανεμηθεί η ευθύνη να υπάρξει συλλογική ανταπόκριση στις προκλήσεις και τις ανάγκες. Αρκετά έχουνε δηλωθεί και γραφτεί.  Είναι πλέον η ώρα των γρήγορων και συλλογικών δράσεων.

Τις επόμενες μέρες, πρέπει να δούμε μαζικές μετεγκαταστάσεις προσφύγων, όχι απλά δεκάδων αλλά εκατοντάδων, από την Ελλάδα σε άλλα Κράτη- Μέλη. Παράλληλα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες επιστροφής όσων δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν. Αναγκαίο είναι να μεταφέρουμε και να εγκαταστήσουμε ανθρώπους από την Τουρκία στην Ευρώπη με ασφάλεια. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα λαθρεμπορίας μεταναστών στη ρίζα τους.

Η σύνοδος κορυφής με την Τουρκία τη Δευτέρα θα είναι καθοριστική για τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται. Η προσφυγική κρίση μας επηρεάζει όλους, και όλοι μας πρέπει να δράσουμε. Πρέπει όχι μόνο να ελέγξουμε τις ροές αλλά και να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική ανταπόκριση της Ευρώπης και τη συνολική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ο στόχος αυτός προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων και την πλήρη εφαρμογή τους. Συνεπάγεται δε την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να επιστρέψουμε στην ενιαίο εσωτερικό χώρο ελεύθερης μετακίνησης χωρίς σύνορα, στην αποκατάσταση δηλαδή της κανονικότητας και της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν. Σε μερικές βδομάδες, θα παρουσιάσουμε τη δέσμη προτάσεών μας για τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού του Δουβλίνου και του ευρύτερου συστήματος χορήγησης ασύλου. Ο σχεδιασμός μας αποσκοπεί να εξασφαλίσουμε μια πιο δίκαιη κατανομή ευθυνών. Εν των μεταξύ τα Κράτη-Μέλη πρέπει να εφαρμόσουν τους υφιστάμενους κανόνες.

Πιστεύω επίσης ότι τα Κράτη-Μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμφωνήσουν πριν το καλοκαίρι ως προς την πρότασή μας για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής. Θα αποκτήσουμε έτσι ένα λειτουργικό Ευρωπαϊκό σύστημα για να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα κοινά εξωτερικά μας σύνορα, μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μόνο από κοινού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση σε όλες της τις εκφάνσεις- και αυτή είναι ακριβώς η δύναμή μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε πάνω στην ιδέα της σύνθεσης. Της συναρμογής και όχι της διάσπασης. Δεν μπορούμε μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών να επιτρέψουμε την αποδόμηση  δεκαετιών συνοχής, αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομή  ευθυνών. Θα ήταν ανάξιο για την Ευρώπη. Και δεν είναι αυτή η Ευρώπη στην οποία θα ήθελα να ζήσω.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις