Δημήτρης Αβραμόπουλος: Τα κλειστά σύνορα και ο απομονωτισμός δεν θα σταματήσουν τους τρομοκράτες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Συνέντευξη Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Realnews:

 

1. Η Ευρώπη εισέρχεται σε εκλογικό κύκλο τη νέα χρονιά, με κρίσιμες αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Τυχόν ενίσχυση ή και επικράτηση ακροδεξιών δυνάμεων τι θα σηματοδοτεί κ. Επίτροπε;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της. Έχω προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, μια πορεία εβδομήντα χρόνων δημοκρατίας, ελευθερίας, σταθερότητας και ασφάλειας, βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο. Οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού ανεβαίνουν παντού στην Ευρώπη χτίζοντας τη ρητορική τους στον φόβο, το μίσος, τον απομονωτισμό, αμφισβητώντας τις θεμελιώδες αρχές και αξίες της Ένωσης, την συνυπευθυνότητα και την αλληλεγγύη.  Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις δυνάμεις αυτές να επικρατήσουν,  διότι θα έχει σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την γνωρίζουμε. Η Ευρώπη θα επιστρέψει σε σκοτεινές και εσωστρεφείς περιόδους της ιστορίας της, τραγωδιών και διαιρέσεων που είναι ακόμα νωπές στη μνήμη μας.

‘Εχετε δίκιο ότι είναι κρίσιμες οι εκλογικές αναμετρήσεις σε αυτές τις σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, ιδρυτικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραμένω αισιόδοξος ότι θα αρχίσει μια πορεία πολιτικής ανάκαμψης, αλλά δεν σας κρύβω ότι η διαίρεση και ο διχασμός με ανησυχούν.

 

2. Η ΕΕ τι πρέπει να αλλάξει ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο της ακροδεξιάς;

Καταρχήν, η Ευρώπη είμαστε όλοι εμείς: οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, τα Κράτη-Μέλη, οι Ευρωπαίοι πολίτες. Επομένως απαιτείται μια ενδοσκόπηση και μια ψύχραιμη και ενημερωμένη κριτική.

Ναι, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Να επικεντρωθούν στα κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν κοινές απαντήσεις.. Χρειάζεται ηγεσία με όραμα, με θάρρος και πολιτική βούληση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τόνισε ο Πρόεδρος Γιούνκερ από την πρώτη στιγμή, είναι μια πολιτική Επιτροπή, που δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο παράδειγμα της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής.Ένα ορόσημο για την Ένωση και προσωπικό μου στοίχημα. Σε χρόνο ρεκόρ, μέσα μόλις σε εννιά μήνες,έχει τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και πλέον συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία των κοινών μας εξωτερικών συνόρων.

Από την άλλη πλευρά όταν γίνεται κριτική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς τις δήθεν «απρόσωπες Βρυξέλλες», δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο τα θεσμικά της όργανα.Είναι και τα Κράτη Μέλη και πιο συγκεκριμένα οι κυβερνήσεις τους. Δεν γίνεται να κατηγορούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το γεγονός ότι κάποιες κυβερνήσεις, ενώ συμμετέχουν στις αποφάσεις και συμφωνούν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όταν επιστρέφουν στις χώρες τους επικρίνουν την Ευρώπη και καταφεύγουν στη «μόδα» των δημοψηφισμάτων για να μεταθέτουν τις ευθύνες τους.

 

3. Συμφωνείτε με τις φωνές περί απομόνωσης της Τουρκίας; Βίζα, όμως, δεν παραχωρούν οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα…

Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ευρώπης και η Ευρώπη είναι ένα σημαντικός εταίρος της Τουρκίας. Οι πόρτες μας δεν είναι κλειστές για την Τουρκία και η Επιτροπή είναι σαφής ως προς αυτό.

Η συνεργασία της Ευρώπης με την γείτονα χώρα είναι καθοριστικός παράγοντας για την σταθερότητα και την ασφάλεια σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή. Ως Επίτροπος έχω τακτικές επαφές με την Τουρκική κυβέρνηση, και ήμουν ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχους που επισκέφθηκα την Άγκυρα και συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Ερντογάν αμέσως μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού. Η Τουρκία περνάει μια δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές προκλήσεις και απειλές. Είναι όμως προς το συμφέρον της Ευρώπης –και θα μου επιτρέψετε να πω και της Ελλάδας ειδικότερα- να επανέλθει η κανονικότητα στη Τουρκία και να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε θέματα τόσο ασφαλείας όσο και του μεταναστευτικού. Είναι νομίζω σαφές σε όλους ότι αυτές ο προκλήσεις δε γνωρίζουν σύνορα και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συντονισμένη απάντηση με όλους τους εταίρους μας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και υπάρχει στενή συνεργασία για να πληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να δοθεί το πράσινο φως σε Τούρκους πολίτες –κατόχους διαβατηρίων με υψηλά πρότυπα ασφαλείας- να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα.

4. Τι θα σηματοδοτούσε τυχόν κατάρρευση της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας; Σε περίπτωση που απελευθερωθούν οι ροές από τον Ερντογάν, η Ευρώπη έχει plan b;

Η Δήλωση ισχύει και λειτουργεί αποτελεσματικά. Δείτε που ήμασταν ένα χρόνο πριν και που βρισκόμαστε τώρα.Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πέρσι έφθαναν στην Ελλάδα από την Τουρκία 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες ημερησίως, ο αριθμός έχει πέσει σε λιγότερους από 100 την ημέρα. Γίνονται μάλιστα παράλληλα συντονισμένες προσπάθειες να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να ανακουφιστούν άμεσα τα ελληνικά νησιά.

Και οι δυο πλευρές είναι προσηλωμένες και εργάζονται για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της Δήλωσης. Το έχω πει και στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω. Υπάρχει μόνο ένα σχέδιο, και αυτό είναι η επιτυχία της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

5. Η ελληνική κυβέρνηση τι πρέπει να αλλάξει ή να επιταχύνει στο προσφυγικό;

Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί. Θυμηθείτε πως ήταν η κατάσταση πέρσι τέτοιο καιρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Η κατάσταση στα νησιά είναι δύσκολη, το γνωρίζω. Οι κάτοικοι εκεί, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, έχουν δείξει αξιοθαύμαστη ανθρωπιά και αντοχές. Βρίσκομαι σε διαρκή επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνεργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές.

Βασική προτεραιότητα είναι η καλύτερη λειτουργία του συστήματος Ασύλου, το οποίο ήδη έχει σημειώσει θεαματική βελτίωση. Πρέπει να επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες δημιουργίας κλειστών δομών και βέβαια να εντατικοποιηθούν οι επιστροφές στην Τουρκία όσων απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η εντατικοποίηση των επιστροφών δεν θα ανακουφίσει μόνο τα νησιά, αλλά θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά σε ό,τι αφορά νέες αφίξεις στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα προς τους διακινητές.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών απαιτούνται κοινές προσπάθειες, τόσο από ελληνικής πλευράς, με την στελέχωση και ενίσχυση των επιτροπών ασύλου, όσο όμως και από τα Κράτη Μέλη με την αποστολή περισσότερων εμπειρογνώμων. Έχω στείλει επιστολές προς όλους τους αρμόδιους Υπουργούς των Κρατών Μελών της ΕΕ απευθύνοντας τους έκκληση να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους το συντομότερο δυνατό.

6. Ανησυχείτε για νέα χτυπήματα τζιχαντιστών στην Ευρώπη; Και πώς θα προληφθούν;

Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τα τραγικά γεγονότα στο Βερολίνο. Και αυτή η τραγωδία, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική απειλή είναι να υπάρξει περισσότερη εμπιστοσύνη και συνεργασία μεταξύ μας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Τα κλειστά σύνορα και ο απομονωτισμός δεν θα σταματήσουν τους τρομοκράτες. Μπροστά στην απειλή της τρομοκρατίας, οι πολίτες στρέφονται προς την Ευρώπη και ζητούν περισσότερη ασφάλεια. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν από άτομα που μεγάλωσαν εδώ και απαρνήθηκαν τις αρχές και τον τρόπο ζωή μας.

Αναμφίβολα, το πιο σημαντικό όπλο κατά της τρομοκρατίας είναι η καλύτερη ανταλλαγή και χρήση των πληροφοριών, και φυσικά η καλύτερη διαχείριση και προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Δημιουργήσαμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοακτοφυλακή, ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε την Europol, και το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο, καταπολεμούμε τη ριζοσπαστικοποίηση, εμποδίζουμε την χρηματοδότηση των τρομοκρατών, βελτιώνουμε και διασύνδεουμε τα συστήματα μας για να γνωρίζουμε ποιος, που και πότε διασχίζει τα εξωτερικά σύνορά μας. Έχουμε κάνει πολλά στον τομέα στης ασφάλειας και δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ. Θέλουμε η Ευρώπη να παραμείνει μια ήπειρος ελευθερίας και αλληλεγγύης χωρίς όμως παραχωρήσεις για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών μας.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις