Δημήτρης Αβραμόπουλος: Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. έχουν ευθύνες για το προσφυγικό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Προ των ευθυνών τους θέτει, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικρίνοντας εμμέσως τη διάθεσή τους να ξεφορτωθούν τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
«Η Ευρώπη κινείται, αλλά ευθύνη έχουν και τα κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Η Ε.Ε. κινήθηκε έγκαιρα. Μέσα σε 6 μήνες καταθέσαμε, συζητήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο και ενεκρίθη η ατζέντα για τη μετανάστευση στην Ευρώπη και μέσα σε τρεις μήνες από αυτό, ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των διακινητών, την τρομερή αυτή βιομηχανία που έχει στηθεί και εκμεταλλεύεται αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους και τελευταία το πρόγραμμα για την επανεγκατάσταση. Άρα η Ευρώπη κινείται. Τα κράτη μέλη έχουν μεγάλο μέρισμα ευθύνης που πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και δέχεται μεγάλη πίεση και είναι αλήθεια ότι αιφνιδιάστηκε όπως και η Ευρώπη.
«Η Ελλάδα δέχεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του προσφυγικού ρεύματος και είναι υποχρεωμένη να προσφέρει βοήθεια κάτω από όρους αξιοπρέπειας σε όλους εκείνους που θέλουν να ξεφύγουν από καταστροφές πολέμους και διωγμούς. Η Ελλάδα τώρα όμως κινείται».
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαι ευρωπαίος επίτροπος, η καρδιά μου πάλλεται στους ρυθμούς της Ελλάδας, είναι αυτονόητο, θέλω να βοηθήσω, νομίζω ότι αυτό γίνεται, έτσι ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή», συνέχισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σημείωσε ότι δεν γίνεται κανένα παζάρι με την Τουρκία, ότι χρειάζεται χρήματα για να σταματήσουμε τις ροές και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έξαρση του προσφυγικού. «Αν η Τουρκία δεν γίνει μέρος της προσπάθειας της Ευρώπης η κατάσταση θα επιδεινωθεί».
Για το αν άργησε η χώρα μας να ανταποκριθεί στο προσφυγικό κύμα, απάντησε ότι «Η Ελλάδα είχε άλλες προτεραιότητες και αναφέρομαι στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το καλοκαίρι θα πέρναγαν χιλιάδες πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας».
Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι στην Ελλάδα θα έχουν βάση 50.000 πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη τους μετανάστες.  «Γερνάει η Ευρώπη, θα χρειαστεί εξειδικευμένο προσωπικό και επιστήμονες και σύντομα θα κατατεθεί σχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση».

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις