Δημήτρης Βίτσας: Χωρίς χρήση βίας η εκκένωση της Ειδομένης

Δεν υπάρχουν σχόλια

«Εμείς χημικά, βία σε παιδιά τα οποία είναι κάτω από 10 χρονών, σε ανθρώπους οι οποίοι είναι ξέφυγαν από τον πόλεμο και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας για την προσπάθεια «αποσυμπίεσης» του προσφυγικού καταυλισμού της Ειδομένης, «άρα μόνο η πειθώ και η ανάγκη είναι αυτές που θα οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους και από την άλλη τη μεριά το γεγονός ότι θα μπορέσουν να βρουν μέσα στην απογοήτευσή τους και πιθανά στην απελπισία τους μια θέση, η οποία θα μπορέσει σε αυτή τη φάση, με κάποιο τρόπο ‘να τους ξεκουράσει’», τόνισε.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι ήδη η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε από χθες όπου αποχώρησαν περίπου 400 άτομα, ενώ σημείωσε ότι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης της συνόδου κορυφής στις 17 του Μάρτη.

Ανεξάρτητα από την απόφαση της 17 Μάρτη, είπε ο κ. Βίτσας, υπάρχουν τρία κέντρα φιλοξενίας πολύ κοντά στην περιοχή, και διαμορφώνεται νέα δομή στα Γιαννιτσά. Εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη θα εξομαλυνθεί εντός της εβδομάδας «χωρίς χρησιμοποίηση βίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη 12 μεγάλα και μικρότερα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα και «δουλεύουμε άλλα 7. Και μετά το πέρας αυτών θα δουλέψουμε άλλα δύο. Με αυτό τον τρόπο θα υπερβούμε τις 50.000 από τις 32.000 που έχουμε αυτή τη στιγμή θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα», εξήγησε.

«Αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτό το επίπεδο είναι περισσότεροι διερμηνείς, την παρουσία μεγαλύτερη ιατρικής φροντίδας αλλά και πρώτα και κύρια ότι, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει λόγος να μείνουν στην Ειδομένη. Αυτό θα λύσει το πρόβλημα», ανέφερε και κάλεσε τους δήμους να «πυκνώσουν τις προτάσεις τους για μικρότερους χώρους φιλοξενίας».

Ερωτηθείς εάν κινδυνεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας «τα υπερασπίζεται και όλη η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας και δεν τίθενται υπό καμία αμφισβήτηση. Ίσα ίσα στο παρόν διάστημα και σε σχέση με την αποστολή του ΝΑΤΟ οι δυνατότητες της χώρας και οι δυνάμεις της χώρας έχουν αυξηθεί γιατί αποδεικνύεται ότι όλα αυτά που λέγαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα περί των προσφυγικών ροών ήταν αλήθεια. Και άρα είμαστε σε καλύτερη θέση».

Ερωτηθείς για τη συνεργασία της Τουρκίας στο προσφυγικό ο κ. Βίτσας απάντησε ότι αυτό δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση αλλά το ΝΑΤΟ. «Εμείς προσπαθούμε και στη Σμύρνη αλλά και στις 17-18 του μήνα να υπάρξει μια απόφαση η οποία να βάζει κάποια συγκεκριμένα δεδομένα που να σταματήσει τις προσφυγικές ροές, ή αν θέλετε να τις ελαχιστοποιήσει. Από την άλλα μεριά το ίδιο το ΝΑΤΟ έχει τη δυνατότητα από τη μια μεριά να επιθυμεί αλλά και να πιέζει για τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία κάθε εμπλεκόμενης χώρας», ανέφερε.

«Για να λύσουμε το προσφυγικό πρόβλημα χρειάζεται και διεθνής διπλωματία, χρειάζονται και αποφάσεις, χρειάζονται και δράσεις», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βίτσας έστρεψε τα πυρά του στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «το να κάθεται ένα πολιτικό κόμμα, η αντιπολίτευση και να κάνει τη δουλειά του ρεπόρτερ, αυτό δεν ωφελεί. Σπέρνεται μια εικόνα η οποία από τη μια μεριά, εγώ λέω συνήθως ότι αν για κάθε δήλωση είχα μια νέα θέση φιλοξενίας θα είχαμε κλείσει με τις θέσεις φιλοξενίας σε αυτή τη φάση. Πάνω σε μια ρέουσα κατάσταση, ώρα με την ώρα προσπαθείς να φτιάξεις θέσεις φιλοξενίας, να δώσεις διεθνή πολιτική μάχη, να βρεις διαύλους αν θέλετε σωστών συμφωνιών, πάνω σε αυτό αρχίζει και παίζεται ένα πολιτικό ή να κομματικό παιχνίδι».

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις